Gordingendak of keperdak isoleren

Een gordingendak isoleren doe je bij voorkeur in twee lagen. Tenminste, wanneer je gebruik maakt van dekens of panelen van minerale wol. Door het dak op deze manier te isoleren vermijd je luchtlekken en kun je energieverliezen via het dak effectief beperken.

Wat is een gordingendak?

Een gordingendak met kepers kun je herkennen aan de zware horizontale balken die van muur tot muur lopen. Deze steunbalken zijn ingemetseld in de muren en brengen het gewicht van het dak over naar de muren. Bij een gordingendak rusten de verticale kepers óp de gordingen. De kepers vormen de basis voor het onderdak en dragen het gewicht van het dak over naar de gordingen.

Na-isoleren van een gordingendak isoleren met minerale wol

Hoe je een gordingendak het beste isoleert hangt af van de dikte van de kepers. Bij veel oude daken zijn de kepers slechts 6 cm dik en dat is te dun om goed te kunnen isoleren ( zie detailtekening boven). Het beste kun je dan in twee lagen isoleren. De eerste, dunne laag breng je (verticaal) aan tussen de kepers en dwars hierop plaats je dan horizontaal, tussen de gordingen dus, een dikke laag isolatie ( zie detailtekening onder ). Het voordeel van deze manier van werken is dat je dik kunt isoleren en dat alle naden elkaar goed overlappen. Op deze manier vermijd je luchtlekken en kun je goed luchtdicht isoleren. Als laatste plaats je het dampscherm. Het dak kun je hierna afwerken met gipsplaat of een ander plaatmateriaal.

Een andere mogelijkheid zijn de kepers meer dikte geven om 1 dikke laag minerale wol ( 12-16 cm ). Er worden nieuwe houten latten ( kepers - 6 cm  ) op de kepers genageld. Zo is de totale dikte voldoende om een isolatiemat te plaatsen.

Dergelijke manier van isoleren noemt men ook naisoleren en komt het meest voor bij bestaande zolders.

Verschil gordingendak en spantendak

Bij een gordingendak met kepers liggen de verticale kepers óp de gordingen. De horizontale gordingen rusten (meestal) op een dragende muur. Bij een spantendak zijn er geen dragende muren aanwezig, dus gordingen kunnen niet geplaatst worden. In plaats van gordingen gebruikt men voor de kapconstructie spanten, die onderling met houten ribben aan elkaar verbonden zijn. De spanten dragen de daklast over naar de vloer (of gevel). Een gordingendak kun je het beste in twee lagen isoleren (1 dunne laag tussen de kepers en 1 dikke laag tussen de gordingen), een spanten dak kun je vaak in één dikke laag isoleren.

Hoe dik kan ik het beste isoleren?

Hoe dik je een gordingendak het beste isoleert hangt af van het type isolatiemateriaal. Hoe lager de lambdawaarde van de isolatie, des te dunner je kunt isoleren. Ga je bijvoorbeeld isolatiedekens van glaswol gebruiken, met een lambdawaarde van 0.035, dan moet je al minimaal 16 cm dik isoleren om aan een Rd-waarde van 4.5 te komen (Rd 4.5 is vanaf 2017 de minimale waarde om in aanmerking te kunnen komen voor een premie van de netbeheerder). Gebruik je echter glaswolplaten met een lambdawaarde van 0.030 dan kun je al dunner isoleren (15cm = Rd-waarde 5.0). Het beste streef je een zo hoog mogelijke Rd waarde na. Indien er geen beperkingen zijn, isoleer een gordingendak dan zo dik mogelijk, bijvoorbeeld 20-26 cm.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt?

Voor het isoleren van een dak met gordingen zijn tal van isolatiematerialen geschikt. Populaire isolatiematerialen die veel worden gebruikt:

Dak laten isoleren offerte