Hellend dak isoleren: spantendak & gordingendak

Een hellend dak of schuin dak isoleren is een klus die met uiteenlopende isolatiematerialen kan worden uitgevoerd. Veel gebruikt zijn matten of dekens van minerale wol maar ook natuurlijke isolatiematerialen zoals cellulose en houtwol zijn in opmars.

Soorten, nieuw of bestaand dak isoleren

Elk soort dak heeft een andere opbouw. Denk maar aan het zadeldak, mansardedak, lessenaarsdak, piramidedak, tentdak of puntdak, schilddak, wolfsdak... Een nieuw schuin dak isoleren of een bestaand dak isoleren? Elk dak heeft een andere manier van isoleren.

Vraag steeds een offerte op maat bij verschillende isolatiebedrijven om goed de prijzen te kunnen vergelijken. 

Hellend dak isoleren met gordingen

Bij een hellend dak met kepers, ook wel gordingendak genoemd, kun je het beste in meerdere lagen isoleren omdat de kepers 6-9 cm dik zijn, wat te smal is om in één keer 16-18 cm dik te kunnen isoleren. Het beste kun je dan in twee lagen werken. Bijvoorbeeld één laag isolatie van 8 cm tussen de kepers en hier dwars bovenop (tussen de gordingen) een laag van 10cm dik. Belangrijk is dat de eerste laag isolatie goed aansluit tegen het onderdak. Zo voorkom je dat er een luchtspouw ontstaat tussen de isolatie en het onderdak. Let er bij het plaatsen van de 2e laag op dat de naden elkaar goed overlappen. Hiermee voorkom je luchtlekken. Na het plaatsen van de isolatie kun je het dampscherm aanbrengen. Lees meer over het hellend gordingendak.

Bovenstaande een voorbeeld van een gordingendak, zonder extra getimmerde keper. Hierdoor is het interessanter om een kunststof isolatieplaat te plaatsen met geringe hoogte.

Hellend dak met spanten isoleren

Bij het isoleren van een spantendak of sporendak kun je het isolatiemateriaal eenvoudig tussen de spanten van het dak klemmen. Mochten de spanten niet breed genoeg zijn voor het aanbrengen van een dik isolatiepakket, dan kun je de spanten met houten ribben of latten verbreden. Hoe dik je moet isoleren hangt af van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. Gemiddeld zul je minimaal 15-16cm dik moeten isoleren om aan de normen te voldoen. Lees meer over het hellend spantendak.

Welk soort isolatiemateriaal gebruiken bij een schuin dak?

Voor het isoleren van een hellend dak kun je kiezen uit heel wat soorten isolatiematerialen. Vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding kiezen veel mensen voor isolatie met dekens of matten van minerale wol. Maar ook natuurlijke isolatiematerialen zoals cellulose en houtwol worden vanwege hun vochtbufferende en 'ademende' eigenschappen steeds vaker toegepast, met name bij isolatie van damp-open constructies.

Hellend dak isoleren met inblaaswol of vlokken

In plaats van isolatie met matten of dekens, kan een hellend dak ook effectief geïsoleerd worden met geblazen isolatie. Veel gebruikte isolatiematerialen zijn: inblaaswol (minerale wol) en cellulosevlokken (gerecycleerd krantenpapier). Ook zoldervloeren kunnen snel en effectief met minerale inblaaswol geïsoleerd worden. Het voordeel van geblazen isolatie is dat er snel mee te isoleren is en dat alle naden en kieren nauwkeurig worden opgevuld met het isolatiemateriaal. Ook eventuele leidingen worden geheel omsloten door het isolatiemateriaal waardoor koudebruggen voorkomen worden.

Waar moet ik op letten bij het isoleren?

Bij het isoleren van een schuinliggend dak zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

  • Isoleer zo dik mogelijk
    Zorg ervoor dat je voldoende dik isoleert. Om aan de normen te voldoen volstaat een dikte van 15-16cm meestal wel, maar als je toch gaat isoleren, doe het dan zo dik mogelijk (glaswol 20-26 cm). Zo bereik je de hoogste Rd waardes en kun je de meeste energie besparen.
  • Luchtdichtheid
    Zorg er bij het plaatsen van het dampscherm voor dat alle naden en kieren goed afgeplakt zijn en dat het dampscherm ook bij de muren goed afgedicht is met speciale kit. Hiermee voorkom je niet alleen dat er vocht in de isolatie komt maar vermijd je ook luchtlekken (tocht).
  • Afwerken
    Let er bij het afwerken van de isolatie op dat je het dampscherm niet per ongeluk doorboort. Besteed ook de nodige aandacht aan eventuele leidingdoorvoeren. Luchtlekken bij leidingdoorvoeren kun je voorkomen door gebruik te maken van speciale doorvoerrubbers of tape.

Hoe dik dienen we schuine daken te isoleren?

Om te kunnen genieten van premies en subsidies voor hellende daken, dien je een Rd-waarde van 4,5 te behalen. Afhankelijk van de λ-waarde zal de dikte bepaald worden. Klik hier om een rekenvoorbeeld te bekijken.

Schuin dak laten isoleren offerte