Koud plat dak isoleren

Onder een koud dak verstaan we een plat dak dat aan de binnenzijde is geïsoleerd. Het is niet de meest gewenste isolatievorm omdat er nogal wat nadelen aan kleven, maar als de uitvoering professioneel gebeurt dan is isoleren langs binnen altijd beter dan niet isoleren.

Wat is een koud dak?

Bij een zogenaamd koud dak bevindt het isolatiemateriaal zich onder het dakbeschot, binnenin het gebouw dus. Aangezien het dak aan de koude kant niet thermisch is geïsoleerd, en dus koud blijft, spreekt men van een koud dak.

Een warm dak heeft de voorkeur

Een plat dak kan het beste via de buitenkant geïsoleerd worden zoals het warm plat dak of het plat omgekeerd dak. Niet alleen is dat vaak goedkoper dan binnenisolatie maar het dak is dan ook beter beschermd tegen weersinvloeden en beschadigingen en zal hierdoor langer meegaan. Een ander nadeel van isoleren aan de binnenzijde is het verhoogde risico op condensatie. Voor een koud dak kies je dus eigenlijk alleen wanneer een warm dak niet mogelijk is.

Koud dak: risico op condensatie

Bij isolatie volgens het koud dak principe is het belangrijk dat het dampscherm op de juiste manier wordt aangebracht en dat het nergens wordt doorboord. Vooral in de winter, wanneer er binnen volop wordt gestookt, is dat belangrijk omdat de concentratie vocht in de lucht dan het hoogst is. Als het dampscherm niet goed aansluit en luchtlekken vertoont, zal de vochtige lucht uit huis voorbij de damprem komen en gaan condenseren tegen het koude dak. Vocht gaat zich dan ophopen in het isolatiemateriaal en onder het dak met alle vochtproblemen van dien (schimmels, houtrot). Een professioneel geplaatst dampscherm is bij het isoleren van een koud dak dus van cruciaal belang!

Dampscherm plaatsen bij een koud dak

Om problemen met condens te voorkomen zal het dampscherm overal perfect en luchtdicht moeten aansluiten. Alle naden en kieren moeten nauwgezet worden afgeplakt met isolatietape. Het dampscherm mag nergens doorboord worden en dat is soms lastig bij het afwerken van het plafond (denk ook aan doorvoeren van leidingen). Is het niet mogelijk om het dampscherm op de juiste manier te plaatsen, dan is het af te raden om een koud dak aan de binnenzijde te isoleren.

Intelligente klimaatfolies

Een ander probleem waarmee je te maken kunt krijgen bij een koud dak is vocht, afkomstig uit het dak zelf. Om de isolatie aan te kunnen brengen is er vaak een houten constructie nodig. Nieuw hout bevat veel vocht en wanneer dit door verdamping vrijkomt en wordt ingesloten door een dampscherm, ontstaan er al gauw problemen als gevolg van condensatie. Dit probleem is te voorkomen door gebruik te maken van een intelligente dampremmer. Dit is een speciale klimaatfolie die wel verdamping naar buiten toestaat maar niet andersom. Indien deze klimaatfolie perfect luchtdicht is aangebracht zal er geen condensatie optreden.

Hoe een koud dak isoleren?

Een koud dak kun je aan de binnenkant met isolatiematten isoleren. Deze kunnen eenvoudig tussen de bestaande dakbalken worden geklemd. Zorg er altijd voor dat je de isolatie goed tegen het dakbeschot aandrukt want er mag geen luchtspouw ontstaan. Nadat de isolatie is aangebracht kun je de dampfolie vastnieten op de balken. De folie moet daarbij iets doorhangen. Het afwerken van de folie is erg belangrijk. Plak alle naden en nietgaatjes nauwkeurig af met speciale tape en kit de aansluitingen bij de muur af met acryllaatkit. Gebruik zo min mogelijk doorvoeren (dus liever geen inbouwspots) omdat deze voor luchtlekken kunnen zorgen. Als dit gebeurd is, kun je het lattenwerk bestemd voor de afwerking (gipsplaat of een ander materiaal) op de dakbalken schroeven.

Dak laten isoleren offerte