Plat omkeerdak isoleren

Een omgekeerd dak, ook wel omkeerdak genoemd, is een geïsoleerd plat dak met een ballastlaag van grind of tegels. Omgekeerde daken worden vaak toegepast bij de aanleg van dakterrassen, daktuinen en andere soorten die daken die zwaar belast worden.

Wat is een omgekeerd dak?

Een omgekeerd dak is een warm plat dak waarbij de dakdichting (bitumen, EDPM of PVC) onder de isolatieplaten is aangebracht. De isolatieplaten liggen los op het dak en worden gestabiliseerd door een laag kiezels of tegels. De ballastlaag en de isolatie zorgen tezamen voor de thermische isolatie en bescherming van de dakafdichting.

Opbouw van een omgekeerd dak

  • Plafondafwerking ( hout, PVC, gyproc ) 
  • Dakconstructie ( draagvloer )
  • Dakbeschot
  • Dakdichting ( EPDM, bitumen, PVC )
  • Isolatie Ballastlaag ( grind of tegels )

Welke isolatieplaten zijn geschikt voor een omgekeerd dak?

Meestal gebruikt men voor het isoleren van een omgekeerd dak drukvaste XPS platen. Deze platen zijn gemaakt van geëxtrudeerd polystyreen, een materiaal wat zeer goed bestand is tegen vocht. Deze hoge vochtbestendigheid is belangrijk omdat de isolatieplaten niet door een waterdichte laag beschermd worden en in direct contact staan met het hemelwater. Bij zwaar belaste daken brengt men soms een damp-open filtervlies aan op de isolatie en een drainagelaag zodat het hemelwater goed kan wegvloeien.

Voordelen en nadelen van een omkeerdak

  • Goede thermische isolatie;
  • De dakbedekking (dichtingslaag) is goed beschermd tegen uv-straling en temperatuurschommelingen en zal hierdoor lang meegaan;
  • Het is dak is uitstekend beloopbaar; (denk aan een dakterras of een daktuin).
  • Eenvoudige dakopbouw, snel aan te brengen, relatief goedkoop (bij renovaties);   

Aandachtspunten bij het isoleren van een omkeerdak

Bij isolatie van een warm dak moet er in één laag geïsoleerd worden. Bij twee of meer lagen kan er water tussen de platen komen en dit is zeer onwenselijk. Bij een warm dak kan er wel in meerdere lagen worden gewerkt omdat de isolatie onder de dakdichting licht en hierdoor niet in contact komt met het hemelwater.

De draagvloer moet voldoende sterk zijn om het gewicht van de ballastlaag te kunnen dragen. Bij het gebruik van XPS platen van 12cm dik bedraagt het gewicht van de ballastlaag ongeveer 129kg m².

Hoeveel grind moet er op een plat dak?

De hoeveelheid grind (of tegels) die je nodig hebt voor een ballastlaag op een plat dak hangt vooral af van de windbelasting en de dikte van de isolatie. Hoe dikker de isolatie, hoe meer grind er nodig is om de platen te stabiliseren. Dit heeft te maken met de opwaartse kracht die ontstaat wanneer het regent en er water op het dak komt te staan. Bij dikke isolatieplaten is de opwaartse kracht groter dan bij dunne platen. Ga je XPS platen van 12cm dik gebruiken voor isolatie van een omkeerdak, dan zul je gemiddeld 129kg grind per vierkante meter nodig hebben.

Opstandhoogte bij een omgekeerd plat dak

Bij het isoleren van een omgekeerd dak met een ballastlaag van grind moet erop gelet worden dat de dakrand minimaal 12cm boven de grindballastlaag uitsteekt. Deze minimale opstandhoogte is nodig om te voorkomen dat het grind bij zware windvlagen of storm over de dakrand waait. Indien deze hoogte niet haalbaar is kan men ervoor kiezen om tegels langs de dakrand te plaatsen. Bij het plaatsen van tegels moet de dakrand minimaal 2cm boven de tegels uitsteken. Hoe breed de tegels langs de dakrand gelegd moeten worden hangt af van de windbelasting van het gebouw.

Dak laten isoleren offerte