Spantendak isoleren: dakisolatie langs binnen plaatsen

Door een spantendak te isoleren kun je jaarlijks honderden euro's op je energiefactuur besparen. Zeker de moeite waard dus. Maar hoe gaat het isoleren van een spantendak nu in zijn werk en welke isolatiematerialen komen ervoor in aanmerking?

Wat is een spantendak?

Een spantendak kun je eenvoudig herkennen aan de verticale dakspanten die op gelijke afstand aan elkaar bevestigd zijn. Meestal gebruikt men een spantendak wanneer er geen dragende muren zijn waarop de gordingen (steunbalken) kunnen rusten. In plaats van gordingen gebruikt men dan spanten voor de kapconstructie. Deze verticale spanten zijn onderling met elkaar verbonden en zorgen voor een goede verdeling van de daklast. Bij een spantendak bedraagt de afstand tussen de spanten meestal 30-60 cm. Afhankelijk van de dakvorm kunnen de spanten op verschillende manieren aan elkaar bevestigd zijn. Deze methode kan toegepast worden bij houten dakspanten en metalen dakspanten.

Dakspanten isoleren

Een spantendak kun je op verschillende manieren isoleren: met samendrukbare dekens of matten van minerale wol of een ander soort isolatiemateriaal, zoals cellulose of houtwol. Deze materialen zijn eenvoudig op maat te snijden en je kunt ze gemakkelijk tussen de spanten van het dak klemmen. Je kunt ook gebruik maken van kant-en-klare isolatieplaten of panelen die al voorzien zijn van een afwerklaag, bijvoorbeeld gipskarton of een ander soort plaatmateriaal. Met deze platen kun je een spantendak snel afwerken zonder daarvoor een apart dampscherm nodig te hebben. Deze is namelijk al in het isolatiemateriaal geïntegreerd.

Verschil spantendak en gordingendak

Een spantendak is eenvoudig van een gordingendak te onderscheiden. Bij een spantendak zijn er geen gordingen (horizontale steunbalken) met kepers aanwezig die voor de sterkte en gewichtsverdeling van het dak zorgen. Een spantendak krijgt zijn sterkte door de spanten die onderling met elkaar verbonden zijn. Het voordeel van deze kapconstructie is dat er veel verschillende dakvormen mogelijk zijn. Een ander voordeel van een spantendak is dat er grote overspanningen mee overbrugd kunnen worden (gordingen kunnen gaan doorzakken).

Welke isolatiematerialen zijn geschikt?

Voor het isoleren van een dakspanten zijn tal van isolatiematerialen geschikt. Populaire isolatiematerialen die veel worden gebruikt:

Hoe dik een spantendak isoleren?

Bij het bepalen van de dikte van de isolatie kun je het beste uitgaan de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. Isolatiedekens van glaswol hebben bijvoorbeeld doorgaans een lambdawaarde van 0.035. Aangezien je vanaf 2017 minimaal een Rd-waarde van 4.5 moet zien te bereiken om in aanmerking te komen voor een premie van de netbeheerder, zul je met glaswol dekens minimaal 16cm dik moeten isoleren.

Gebruik je isolatieplaten van glaswol met een nog lagere lambdawaarde (0.030), dan kun je al volstaan met een dikte van 15cm. Probeer echter altijd zo dik mogelijk te isoleren, want je kunt dan significant meer energie besparen. Een minimale dikte van 18 tot 20 cm is dan ook aanbevolen, maar liever nog dikker (20-26 cm).

Hoeveel energie kan ik besparen door dakisolatie?

Dat hangt van het type isolatie en de dikte van de isolatie af. Hoe beter je isoleert, des te meer energie je kunt besparen. Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag van 300-450 euro per jaar. Gaat het om een verwarmde zolder, dan kun je zelfs nog meer besparen, soms tot wel 650 euro per jaar. Dakisolatie loont dus zeker de moeite. Het beste regel je het zo snel mogelijk want elke dag dat je wacht gaat er onnodig veel geld en energie via het dak verloren.

Dak laten isoleren offerte