Warm plat dak isoleren

Een warm dak is een plat dak dat aan de bovenzijde thermisch is geïsoleerd. Deze isolatiemethode heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere isolatiemethodes.

Wat is een warm dak?

Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal bovenop een dampscherm aangebracht. Dat kan een nieuw dampscherm zijn maar ook een bestaande dakbedekking kan dienst doen als dampscherm. De uiteindelijke dakbedekking (bitumen, EPDM of PVC) wordt bovenop het isolatiemateriaal aangebracht (gelijmd of gebrand). We spreken van een warm dak omdat het dak door de isolatie warm blijft.

Opbouw van een warm dak

Een warm plat dak is als volgt opgebouwd:

  • Plafondafwerking ( hout / gyproc / pvc )
  • Draagstructuur ( houten balken )
  • Dakbeschot
  • Dampscherm (kan een oude dakbedekking zijn)
  • Isolatie
  • Waterdichte dichtingslaag

Wat is het verschil tussen een warm dak en een omgekeerd dak?

Bij een omgekeerd dak liggen de isolatieplaten los op de dichtingslaag en worden ze gestabiliseerd door een laag grint. Bij een warm dak zijn de platen vastgelijmd of geschroefd aan de ondergrond en wordt er een nieuwe dichtingslaag over de isolatie aangebracht. Een laag grind is bij moderne dakbedekkingen zoals EPDM, PVC en bitumen met kunststof polymeren dan ook meestal niet nodig. Soms gebruikt men nog wel leislag om bitumen tegen uv-straling van de zon te beschermen.

Wat zijn de voordelen van een warm dak?

  • Uitstekende thermische isolatie;
  • Het dak is goed beschermd tegen weersinvloeden;
  • Kans op inwendige condensatie is gering; (in tegenstelling tot een koud dak)
  • Er is geen zware ballastlaag nodig;
  • De dakconstructie wordt nauwelijks belast;   

Welke isolatiematerialen zijn geschikt?

Voor het isoleren van een warm dak gebruikt men doorgaans drukvaste platen van kunststof hardschuim zoals PUR, PIR of PF (fenolschuim). Het grote voordeel van deze materialen is dat ze een zeer lage lambdawaarde hebben waardoor de laagdikte beperkt blijft. Naast kunststof isolatie kun je ook panelen van rotswol gebruiken om een plat dak te isoleren. De isolatie zal dan in de regel wel iets dikker moeten worden aangebracht vanwege de hogere lambdawaarde van minerale wol. Bijkomend voordeel van minerale zijn de geluidsisolerende eigenschappen. Tevens is minerale wol onbrandbaar.

Hoe dik kan ik een warm plat dak het beste isoleren?

Hoe dik je een warm plat dak het beste isoleert hangt af van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal (de zogenaamde lambdawaarde) en de totale isolatiewaarde die je wilt bereiken (Rd waarde). Hoe lager de lambdawaarde, des te minder warmte het materiaal doorlaat en des te dunner je kunt isoleren.

Stel: je wilt een Rd waarde van 4.5 bereiken om in aanmerking te komen voor premies en subsidies, dan zul je bij gebruik van PUR of PIR platen met een lambdawaarde van 0.025 een dikte van 12cm moeten aanhouden. Beter is het om nog dikker te isoleren maar dat is niet altijd mogelijk in verband met de dakopstanden. Deze moeten voldoende hoog zijn om het regenwater effectief tegen te kunnen houden.

Dak laten isoleren offerte