Hoe dakisolatie plaatsen: hoe aanbrengen

Dakisolatie

Hoe dakisolatie plaatsen? Een veel gestelde vraag waarop uiteenlopende antwoorden mogelijk zijn. De wijze van plaatsen hangt af van: het type dak en het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. In dit artikel vind je meer informatie over het plaatsen van dakisolatie bij een hellend dak.

Hoe dakisolatie plaatsen bij een hellend dak?

Bij een hellend dak kan de isolatie zowel aan de binnenzijde als buitenzijde geplaatst worden. Beide methodes hebben zo hun voor- en nadelen en het hangt voornamelijk van het soort dak en de huidige conditie van de dakbedekking af voor welke methode je het beste kiest.

Voordelen van dakisolatie langs de binnenkant

  • Goedkoper dan isoleren langs buiten
  • Met enige handigheid kun je de werkzaamheden zelf uitvoeren
  • Goede luchtdichte afwerking mogelijk

Voordelen van dakisolatie langs de buitenkant

  • Dakconstructie is goed beschermd tegen weersinvloeden
  • Goede, blijvende thermische isolatie
  • Binnenzijde van het dak blijft onaangetast (en ruimtebesparend)

Hoe dakisolatie plaatsen aan de binnenzijde van het dak?

De meest rendabele manier om een hellend dak aan de binnenzijde te isoleren is door gebruik te maken van isolatiedekens van minerale wol. Dit materiaal kun je eenvoudig op maat snijden en tussen de kepers of spanten van het dak bevestigen. In sommige gevallen zullen de kepers verlengd moeten worden zodat je voldoende dik kunt isoleren. Bij het isoleren met minerale wol doe je er verstandig aan om minimaal een dikte van 16 tot 20 cm. aan te houden omdat je zo de hoogste isolatiewaardes kunt bereiken.

Laat de dakconstructie dit niet toe, dan kun je er ook voor kiezen om verschillende isolatiematerialen met elkaar te combineren, bijvoorbeeld een laag minerale wol en dwars daarop kunststof isolatieplaten van PUR of PIR of een ander soort isolerend plaatmateriaal.

Hoe dakisolatie plaatsen aan de buitenzijde van het dak?

 

Het plaatsen van dakisolatie langs de buitenzijde van het hellend dak is een specialistische klus. Voordat men over kan gaan tot isolatie moet eerst de gehele dakbedekking en het dakbeschot verwijderd worden. Wanneer dit eenmaal is gebeurd legt men isolatiepanelen van isolatieschuim (PUR of PIR) op het dak waarop vervolgens het onderdak aangebracht wordt. Dit onderdak bestaat meestal uit een speciale wind- en waterdichte klimaatfolie maar er zijn ook nog andere materialen die kunnen dienen als onderdak.

Als laatste schroeft men de panlatten en tengellatten weer op hun plek en kan de dakbedekking terug op zijn plek gelegd worden. Deze manier van isoleren, ook wel sarkingdak genoemd, is vooral interessant bij renovaties. De dakbedekking en eventueel beschadigde latten kunnen dan gelijk vervangen worden. Het voordeel van dit systeem is dat de draagstructuur van het dak dan binnenin zichtbaar blijft.

Dak isoleren: hoe dikker, hoe beter

Over het algemeen geldt bij isoleren: hoe dikker, hoe beter. Dit principe gaat vooral op bij het plaatsen van dakisolatie aan de binnenzijde van het dak. Je kunt ervoor kiezen om exact te voldoen aan de minimale normen zoals die in het bouwbesluit zijn opgenomen maar als je toch gaat isoleren, doe het dan gelijk zo dik mogelijk. Niet alleen kom je dan eerder in aanraking voor premies en subsidies, maar de waarde van de woning neemt dankzij de betere energieprestatie ook significant toe.

Offerte dak laten isoleren