Rotswol dakisolatie

Rotswol, ook wel steenwol genoemd, is een isolatiemateriaal dat veel gebruikt wordt voor het thermisch en akoestisch isoleren van daken, vloeren, wanden en spouwmuren.

Soorten rotswol isolatie

Wat is rotswol?

Rotswol is een zogenaamde minerale wolsoort. Het wordt gemaakt van vulkanisch gesteente, zand en restmateriaal dat afkomstig is uit de staalindustrie. Deze grondstoffen worden onder zeer hoge temperaturen gesmolten. De lava die hierbij ontstaat wordt via een speciaal procedé afgekoeld. Tijdens het afkoelen ontstaan kleine vlokken rotswol die vervolgens laagsgewijs in halfstijve dekens of platen worden geperst. Qua isolatie-eigenschappen kun je rotswol het beste vergelijken met glaswol.

Soorten rotswol en toepassingen

Van rotswol maakt men zowel dekens als drukvaste platen. De rotswoldekens worden vooral gebruikt voor het isoleren van hellende daken, scheidingswanden en spouwmuren. Drukvaste platen gebruikt men vooral bij isolatie van vloeren, sarkingdaken en platte daken.

Voordelen van dakisolatie met rotswol

  • Goede thermische isolatie;
  • Door de dichte vezelstructuur zijn de platen drukvast en beloopbaar;( vloerisolatie)
  • Zeer gunstige brandreactie; (brandt niet en er komen geen schadelijke rookgassen vrij)
  • Goede akoestische isolatie;
  • Het isolatiemateriaal neemt geen vocht op;

Lambdawaarde & dikte van rotswol berekenen

De lambdawaarde van rotswol bedraagt 0,032 - 0,040 W/mK, afhankelijk van de uitvoering (dekens of platen). Hiermee scoort rotswol thermisch gezien ongeveer hetzelfde als glaswol.

2,5 Rd 3,5 Rd. 4,5 Rd
9 cm 12 cm 15 cm

Hellend dak isoleren met rotswol

Afhankelijk van de dakopbouw kan je rotswol aanbrengen in matten/dekens en in platen/panelen. De wijze van isoleren met rotswol op een hellend gordingendak en een hellend spantendak is anders. Door de beschikbare dikte van de balken / ruimte kan het zijn dat je meer platen/matten dient te plaatsen.

Om een spantendak te isoleren kan je de rotswol tussen de dakspanten aanbrengen. Rotswol kan je op rol aankopen en eenvoudig met een mes op de juiste afstand snijden. Zorg ervoor dat de dekens goed op hun plaats blijven zitten en dat er geen koudebruggen meer aanwezig zijn. Meet steeds de hoogte van de kepers af en koop de juiste rolhoogte.

Om een gordingendak te isoleren met steenwol, zal de isolatie aangebracht worden met rotswolplaten tussen de kepers. Normaal gezien zal het nodig zijn om een extra plaat aan te brengen op de kepers om te voldoen aan de isolatienorm.

Opbouw rotswol dakisolatie

Plat dak isoleren met steenwol

Isolatieplaten van steenwol hebben een vrij hoge densiteit (+/- 150 kg/m³). Dit maakt ze erg geschikt voor het isoleren van platte daken en sarkingsdaken. Het dak blijft na isolatie beloopbaar en het materiaal neemt geen vocht op. Het grote voordeel van dakisolatie met rotswol is de hoge brandbestendigheid van het materiaal. Steenwol brandt niet, drupt niet en er ontstaan tijdens verhitting geen schadelijke rookgassen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van kunststof dakisolatieplaten (PUR / PIR / EPS).

Wat is het verschil tussen rotswol en glaswol?

Glaswol en rotswol zijn minerale wolsoorten die qua thermische en akoestische isolatie erg op elkaar lijken. Het grootste verschil tussen beide materialen is de vezelgrootte en de structuur van het materiaal. Rotswol bestaat uit kortere vezels dan glaswol en is daarom dichter van structuur. Deze dichte structuur leent zich goed voor de productie van stijve, drukvaste isolatieplaten. Glaswol is wolliger van structuur (minder hoge densiteit) en dus makkelijker samen te drukken. Steenwol is over het algemeen iets duurder dan glaswol.

Hoeveel energie kan ik besparen door te isoleren met rotswol?

Rotswol isolatieplaten

Dat hangt van het soort dak af en de dikte van de isolatie. Gemiddeld moet je rekenen op een energiebesparing van 30%. Voor een gemiddeld huishouden met vier personen kan de besparing op de energiefactuur soms oplopen tot wel 450 euro per jaar. Een aanzienlijk bedrag dus dat je binnen een aantal jaar hebt terugverdiend. Reden te meer om er niet te lang te wachten met dakisolatie.

Prijs hellend dak isoleren met rotswol

Je dient op een kost te rekenen van ongeveer €40 - €50 per m² indien je de rotswol laat plaatsen door een vakman.

Offerte dak laten isoleren