Zolderdak isoleren

In een woning met een niet-geïsoleerd schuin dak gaat gemiddeld 25 tot 30 procent warmte verloren via het dak. Door het zolderdak te isoleren beperk je deze verliespost en kun je je jaarlijks honderden euro's besparen op de energiefactuur.

Waarom een zolderdak isoleren?

  • Forse energiebesparing van 25%-30%
  • Het binnenklimaat in huis verbetert aanzienlijk (constantere temperatuur, minder tocht)
  • Na isolatie kan de zolderruimte beter benut worden (extra leefruimte)
  • Waarde van de woning neemt toe (sterk verbeterde energiescore).

Soorten zolderisolatie

De zolder isoleren kan je met:

  • Zolderisolatie van isolatiedekens en matten
  • Gespoten PUR
  • Natuurlijke zolderisolatie
  • Zolder isolatieplaten & isolatiepanelen

Zolderdak isoleren met glaswol

Rotswol zolderdak

Hellend spantendak isoleren

Eén van de meest gebruikte materialen om een zolderdak te isoleren is glaswol. Glaswol isoleert thermisch gezien goed, is relatief goedkoop, onbrandbaar en goed bestand tegen vochtige omstandigheden. Voor het isoleren van een hellend dak kun je het beste dekens of matten van glaswol gebruiken. Dit materiaal kun je makkelijk op maat snijden met een gekarteld mes, en tussen de kepers ( gordingendak ) of spanten ( spantendak ) van het dak plaatsen. Isoleer bij voorkeur zo dik mogelijk. Bij glaswol zul je in de regel minimaal 16cm aan moeten houden om aan een Rd waarde van 4.5 te geraken, maar beter is het om gelijk 20 tot 26cm dik te isoleren.

Doorsnede spantendak met dakisolatie

Hellend gordingendak isoleren

Bij een gordingendak kan het soms nodig zijn om een dubbele laag isolatie te plaatsen ( afhankelijk van de isolatiewaarde product ). Soms volstaat het niet om enkel tussen de kepers isolatie te voorzien daar de hoogte van de kepers beperkt is. Doordat men steeds strenger wordt vraagt men om steeds meer te isoleren, dan kan het zijn dat 1 laag niet meer volstaat. Ook de hoogte van de kepers zijn redelijk beperkt om een dikke laag aan te brengen.

Om dit op te lossen kan je zowel de dakisolatie voorzien tussen de kepers én op de kepers een extra isolatielaag plaatsen. Door het timmeren van extra balk op de kepers, vergroot je de hoogte en kan je een dik isolatiedeken plaatsen van 16-20 cm. Je kan ook steeds een extra harde isolatieplaat dwars aanbrengen op de bestaande isolatie. Zo heb je minder hout nodig. Afwerken wordt dan wel weer moeilijker.

PlaGyp-systeem voor hellende daken


Er bestaat ook het PlaGyp-systeem. Er worden op de regelmatige afstand metalen profielen of verstelbare opzetstukken ( metalstud profielen ) op de gordingen geplaatst. Vervolgens worden halfharde isolatiematten achter de profielen geplaatst. Het voordeel van dit systeem is dat je de matten niet op maat dient te snijden om ze tussen de kepers te duwen. Je plaatst gewoon de matten achter de metalen profielen. Deze profielen dienen tevens direct als steun om een afwerking te voorzien ( gyproc ).

Hellend zolderdak bijkomend isoleren met afwerkingslaag


Voldoet jouw isolatie niet meer aan de normen van vandaag, dan dien je een bijkomende isolatielaag te plaatsen. Er bestaat een systeem waarbij het mogelijk is om een geïsoleerd dak extra en snel te isoleren, voorzien van een afwerkingslaag in gipskarton. Hierbij worden harde isolatiepanelen bestaande uit een laag brandvertragend geëxpandeerd polystyreen, rondom voorzien van tand en groef geplaatst tegen de dakwand.

Zolderdak isoleren met PUR

PUR zolderisolatie

PUR is een kunststof schuim dat bij toepassing van dakisolatie in vloeibare vorm tegen het onderdak wordt gespoten. Zodra het in contact komt met zuurstof gaat het expanderen en worden alle gaten en kieren perfect opgevuld. Er ontstaat zo een naadloze, luchtdichte isolatie zonder koudebruggen. Het voordeel van gespoten PUR is dat het snel in dunne lagen aan te brengen is, ook op moeilijk bereikbare plaatsen en dat er luchtdicht mee geïsoleerd kan worden, wat uiteindelijk ten goede komt aan de thermische isolatie en de totale energieprestatie van de woning.

Zolder isoleren met cellulose

Celluloseplaat

Steeds meer mensen kiezen voor cellulose als isolatiemateriaal. Niet alleen vanwege de gunstige thermische eigenschappen van het product maar ook vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Cellulosevezels worden van gerecycleerd krantenpapier gemaakt. De vezels houden goed warmte vast en door de dichtheid waarmee het isolatiepakket wordt aangebracht wordt ook geluid effectief tegengehouden. Cellulose is damp-open en dankzij de vochtregulerende eigenschappen kan het materiaal goed toegepast worden bij damp-open constructies.

Dak zolder isoleren met isolatieplaten

Isolatieplaten voor zolders

Naast isolatiematten en dekens kun je voor het isoleren van een zolderdak ook gebruik maken van hardschuim isolatieplaten. Meestal zijn deze gemaakt van PIR, een isolatieschuim dat thermisch goed isoleert. Het voordeel van deze platen is dat je geen apart dampscherm hoeft te plaatsen aangezien dit al op de platen is aangebracht. Nadeel is dat het plaatsen wat meer vaardigheid vereist. De platen zijn niet samendrukbaar en dus moet je ze exact op maat snijden opdat ze goed tussen de kepers passen. Isolatieplaten worden meestal vastgezet met schroeven en drukverdeelplaatjes maar er zijn ook systemen waarbij de platen met metalen beugeltjes bevestigd moeten worden.

Hoeveel energie kan ik besparen met zolderdak isolatie?

Dat hangt af van het type dak (sarkingdak, spantendak), het type isolatie (PUR, PIR, glaswol, cellulose) en de manier waarop je de zolder gaat gebruiken. Ga je de zolder verwarmen, dan kun je jaarlijks geld besparen. Bij een onverwarmde zolder moet je rekenen op een jaarlijkse besparing van €1.200 - €1.500 per jaar. Zolderdak isolatie is een van de beste investeringen die je zult doen aangezien je de kosten ervan binnen een paar jaar hebt terugverdiend.

Offerte dak laten isoleren