Hellend dak isoleren & plat dak isoleren

Een dak kan op verschillende manieren worden geïsoleerd. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van het type dak en het isolatiemateriaal waar je voorkeur naar uitgaat. Er zijn ruwweg vijf soorten daken te onderscheiden: spantendak, gordingendak, sarkingdak, hellend dak en plat dak.

Hellend dak isoleren

Een hellend dak kun je met verschillende materialen isoleren. Veel gebruikt zijn matten of dekens van minerale wol maar ook natuurlijke isolatiematerialen zoals cellulose worden steeds meer gebruikt.

Een spantendak, ook wel sporenkap genoemd, kun je herkennen aan de verticale spanten die op gelijke afstand van elkaar zijn gemonteerd. Dit type dak kan met isolatiedekens, platen of PUR geïsoleerd worden, maar er zijn ook nog een aantal andere mogelijkheden.

Een gordingendak kun je eenvoudig met dekens van minerale wol of cellulose isoleren maar ook kunststof isolatieplaten die voorzien zijn van een afwerklaag voldoen prima.

Een sarkingdak heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele dakisolatie langs de binnenzijde.

Met verstelbare opzetstukken kun je een gordingendak relatief eenvoudig isoleren. Het systeem bestaat uit metalen liggers die je op de gordingen kunt schroeven en verstelbare staanders waarachter de isolatie geklemd kan worden.

Meer informatie:

Lees meer over hellend dak isoleren

Plat dak isoleren

Een koud dak is een plat dak dat aan de binnenzijde is geïsoleerd. Dit is niet de meest ideale manier van isoleren omdat het risico op condensatie ter hoogte van het plafond vrij groot is.

Een warm dak is een plat dak dat aan de buitenzijde is geïsoleerd. Het isolatiemateriaal ligt bovenop een dampdichte laag en wordt beschermd door de dakafdichting (bitumen, rubber, PVC).

Een omgekeerd dak is een warm dak, maar in tegenstelling tot een warm dak liggen de isolatieplaten niet onder maar bovenop de dakafdichting. De platen wordt door een ballastlaag op hun plek gehouden.

Meer informatie:

Lees meer over plat dak isoleren

Zolderruimte isoleren

Door de zolder van vloerisolatie te voorzien kun je veel energie besparen. Bij deze methode van isoleren wordt de warmte, afkomstig van de onderliggende vertrekken effectief tegengehouden op vloerniveau waardoor je minder energie hoeft te verstoken.

Door het zolderdak te isoleren kun je al gemiddeld 30% op de stookkosten besparen. Een goede investering dus die je binnen een paar jaar hebt terugverdiend.

Een kruipzolder kun je perfect isoleren met inblaaswol. Dat kan glaswol zijn of cellulose. De werkzaamheden kunnen snel uitgevoerd worden waardoor de isolatiekosten beperkt blijven.

Een verloren zolder kan over het algemeen het beste geïsoleerd worden met blaaswol. Er komt dan een dikke laag isolatie op de zoldervloer te liggen die de warmte in huis goed vasthoudt.

Moderne dakkapellen zijn in de regel goed geïsoleerd maar de wat oudere, houten types kunnen soms wel wat extra isolatie gebruiken. Hiervoor kun je het beste halfstijve isolatieplaten van minerale wol of cellulose gebruiken.

Bij het isoleren van een velux is het vooral belangrijk dat het dampscherm rondom het dakvenster overal goed aansluit. Dit in verband met de luchtdichtheid.

Meer informatie:

Lees meer over zolders isoleren