Dak isoleren met dakisolatieplaten

Soorten isolatieplaten voror daken

Isolatieplaten worden vaak toegepast bij het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren, spouwmuren, scheidingswanden en sarkingdaken. Veel gebruikt zijn isolatieplaten van kunststof en minerale wol. Deze zijn licht, drukvast, goed bestand tegen vocht en bieden een goede thermische isolatie.

Dikte kunststof dakisolatie


Soort isolatie Gem. Lambdawaarde W/m²K. Dikte 4,5 Rd
PIR 0,023 - 0,032 12 cm
EPS 0,033 - 0,042 17 cm
XPS 0,029 - 0,038 15 cm
Glaswol 0,032 - 0,040 16 cm
Rostswol 0,035 - 0,042 17 cm

Isolatieplaten van kunststof hardschuim (PUR / PIR)

Tegenwoordig gebruikt men bij dakisolatie vaak isolatieplaten met een kern van hardschuim. Hardschuim heeft een hoog isolerend vermogen en een lage lambdawaarde waardoor er relatief dun mee geïsoleerd kan worden. Vooral PIR platen worden veel toegepast vanwege de verhoogde brandweerstand. Kunststof isolatieplaten van hardschuim zijn meestal in de fabriek al van een afwerklaag gezien. Dat kan gipsplaat zijn of multiplex of een ander soort plaatmateriaal. Platen die bedoeld zijn voor plat dak isolatie voorziet men in de regel van een aluminium vlies of een bitumen cachering. Deze toplaag dient ter versterking en beschermt het materiaal tegen indringing van vocht.

PUR isolatieplaten

Voordelen van hardschuim isolatieplaten

 • Licht van gewicht;
 • Hoge druksterkte; (dak blijft beloopbaar)
 • Hoog thermisch isolerend vermogen;
 • Lage lambdawaarde; (dun isoleren)

Isolatieplaten van EPS en XPS

EPS (geëxpandeerd polystyreen / piepschuim) en XPS (geëxtrudeerd polystyreen) worden allebei van polystyreen gemaakt maar zijn verschillend van structuur. XPS heeft een meer gesloten celstructuur dan EPS waardoor vocht nauwelijks kan binnendringen. Dat is ook de reden dat men XPS vaak in vochtige omstandigheden toepast, bijvoorbeeld bij isolatie van buitengevels, spouwmuren, kelderwanden en vloeren. EPS is echter goedkoper om te produceren maar er moet wel dikker mee geïsoleerd worden omdat EPS een hogere lambdawaarde heeft dan XPS.

EPS isolatieplaten

Voordelen van EPS en XPS

 • Goedkoper dan PUR en PIR; (vooral EPS)
 • XPS is zeer goed bestand tegen indringing van vocht;
 • Hoge druksterkte;
 • Licht van gewicht;

Isolatieplaten van minerale wol

Minerale wol in plaatvorm (glaswol of rotswol) is erg geschikt voor isolatie van scheidingswanden, voorzetwanden, vloeren, hellende daken en platte daken. Voor het isoleren van platte daken gebruikt men in de regel steenwolplaten met een harde toplaag. Deze zijn drukvast en bieden een goede akoestische isolatie. Daarnaast brandt minerale wol niet en is het relatief goedkoop te produceren. Een nadeel ten opzichte van kunststof isolatieplaten is dat er met minerale wol over het algemeen dikker moet worden geïsoleerd.

Glaswolplaten

Voordelen van minerale wol isolatieplaten

 • Zeer goede brandwering;
 • Goede akoestische isolatie;
 • Gunstige prijs-kwaliteitverhouding;

Dak isoleren met kant-en-klare isolatieplaten

Door de komst van moderne isolatiematerialen kan het isoleren van hellende daken en platte daken steeds sneller uitgevoerd worden. Bij nieuwbouwprojecten gebruikt men dan ook steeds vaker kant-en-klare zelfdragende dakisolatieplaten die rechtstreeks op de dakconstructie kunnen worden gemonteerd. Deze platen zijn aan twee zijden afgewerkt en voorzien van houten ribben die voor de nodige stevigheid zorgen. Ook plat-dak constructies worden steeds vaker met dit soort isolatieplaten gerealiseerd omdat er snel en dus relatief goedkoop mee gebouwd kan worden.

Zelfdragende isolatieplaten

Prijs isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten kosten gemiddeld €10 to €25 per vierkante meter (afhankelijk van de dikte en afwerking). Steenwolplaten kosten €6 tot €10 per vierkante meter.

Offerte dak laten isoleren