Dak isoleren met PIR dakisolatie met EPS dakplaten

Met PIR dakisolatie kun je de energieverliezen in huis effectief beperken. En dat loont de moeite want gemiddeld zul je na isolatie 25 à 30% minder hoeven te stoken. Een uiterst nuttige investering dus die je snel hebt terugverdiend.

Wat is PIR?

PIR staat voor polyisocyanuraat. Het is een kunststof hardschuim dat qua structuur en thermische eigenschappen vergelijkbaar is met PUR. PIR heeft een iets hogere lambdawaarde dan PUR (0.023-0.024 W/m.K ) maar is daarentegen beter bestand tegen brand. Om deze reden wordt PIR het meest gebruikt bij isolatie van platte daken en hellende daken.

Voordelen van PIR dakisolatie

  • Groot thermisch isolerend vermogen
  • Lage lambdawaarde (0.023-0.024 W/mK) waardoor er dunner geïsoleerd kan worden
  • Kunststofplaten van PIR zijn maximaal bestand tegen vocht
  • Dampdichte en luchtdichte afwerking waardoor een apart dampscherm meestal overbodig is
  • Sterke, drukvaste isolatieplaten. Het dak blijft beloopbaar
  • Onbeperkte levensduur, isolerende eigenschappen blijven behouden.

PIR dakisolatie: soorten kunststofplaten

Het aanbod aan kunststofplaten voor dakisolatie is vrij groot. Voor platte daken zijn er PIR platen te koop die aan de onderzijde voorzien zijn van een mineraal gecoat glasvlies en aan de bovenzijde van een gebitumineerd glasvlies. Deze isolatieplaten zijn in hoge mate brandwerend en kunnen dankzij de speciale toplaag erg snel verwerkt worden. Speciaal voor sarkingdaken zijn er PIR platen met tand en groef die eenvoudig op het dakbeschot kunnen worden aangebracht. Naast deze platen zijn er nog tal varianten, elk geschikt voor een specifieke toepassing.

Zelfdragende isolatieplaten van PIR of EPS

Bij nieuwbouwprojecten gebruikt men steeds vaker zelfdragende isolatieplaten van PIR of EPS. Dit zijn stevige panelen met een kern van hardschuim die al voorzien zijn van plaatmateriaal, dampscherm, onderdakfolie en panlatten. De platen kunnen op locatie snel op de dakconstructie worden bevestigd waarna het dak direct wind- en waterdicht is. Als isolatiemateriaal gebruikt men meestal PIR maar ook EPS wordt soms toegepast. Aangezien EPS een hogere lamdawaarde heeft dan PIR zijn EPS dakpanelen over het algemeen iets dikker dan PIR platen.

Hoeveel energie kan ik besparen met PIR dakisolatie?

De hoeveelheid energie die je kunt besparen met kunststof platen van PIR of EPS hangt af van de huidig isolatie, de dikte van de isolatie, het type dak en het type woning. Gemiddeld kun je rekenen op een energiebesparing van 25% tot 30% per jaar. Een aanzienlijke besparing dus die je op jaarbasis al gauw €1.200 - €1.500 per jaar kan opleveren (gemiddelde eengezinswoning met een huishouden van 4 personen). PIR dakisolatie loont dus zeker de moeite en aangezien het een investering is die je binnen een aantal jaar hebt terugverdiend, kun je er het beste niet al te lang mee wachten. Gewoon gelijk regelen dus, zodat je meteen kunt starten met besparen!

Prijs PIR dakisolatie

De prijs voor dakisolatie met PIR hangt samen met het soort dak (hellend, plat dak, sarkingdak) de dikte van de platen en de gewenste afwerking. Bij het gebruik van standaard PIR platen van 8 cm dik moet je rekenen op een prijs van €40 - €50 per m². Bij het gebruik van dikkere platen en kant-en-klare platen die al voorzien zijn van een afwerklaag zullen de kosten per vierkante meter mogelijk wat hoger zijn. Wil je exact weten wat PIR dakisolatie kost? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een offerte aan.

Offerte dak laten isoleren