Dak isoleren met gespoten PUR dakisolatie

Gepoten PUR

Met gespoten isolatie kan een dak of vloer naadloos geïsoleerd worden. Ook moeilijk te bereiken plaatsen zoals spouwmuren en kruipkelders zijn erg geschikt voor dit type isolatie. Maar wat is gespoten isolatie nu eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is gespoten PUR-isolatie?

Onder gespoten isolatie verstaan we doorgaans gespoten PUR dakisolatie, een materiaal dat in vloeibare vorm op het te isoleren oppervlak wordt gespoten. Wanneer de vloeistof in contact komt met zuurstof (en vocht uit de omgevingslucht) gaat het direct expanderen en neemt het sterk in omvang toe. Het schuim vult alle gaten en kieren en er ontstaat een naadloos isolatiepakket. Van alle isolatiematerialen heeft PUR de laagste lambdawaarde. Dat betekent dat het weinig warmte doorlaat en dus erg goed isoleert, zelfs bij geringe laagdiktes.

Dikte PUR-dakisolatie


Gespoten dakisolatie Gem. Lambdawaarde W/m²K. Dikte 4,5 Rd
PUR 0,023 - 0,032 12 cm

PUR schuim spuiten

Voordelen van gespoten isolatie

  • Naadloze isolatie; (de isolatie sluit overal perfect aan)
  • Koudebruggen worden effectief voorkomen;
  • PUR heeft een zeer lage lambdawaarde, dus dun isoleren is mogelijk;
  • Hoge vochtbestendigheid;
  • Dampdicht; (geen los dampscherm nodig)
  • Toepasbaar op moeilijk te bereiken plaatsen; (spouwmuur, dak, vloer)

Wat is het verschil tussen gespoten en geblazen isolatie?

Gespoten isolatie kan zonder plaatmateriaal of andere ondersteuning aangebracht worden. Het kleeft aan de ondergrond en heeft geen verdere ondersteuning nodig. Dit is direct ook een van de grootste voordelen van dit materiaal. Het kan snel aangebracht worden, ook op moeilijk bereikbare plaatsen zoals een kruipkelder. Bij geblazen isolatie zoals cellulose of vlokken van minerale wol is altijd een dichte constructie nodig waarin het materiaal wordt geblazen.

Opstaande wand isoleren met PUR

Wat zijn de nadelen van gespoten isolatie?

Een nadeel van gespoten PUR is de stank die vrijkomt tijdens het isoleren. Deze lucht kun je het beste vergelijken met een zware lijmlucht. Tijdens het spuiten mogen de dampen die vrijkomen niet te veel ingeademd worden en moet de woning goed verlucht worden. Na uitharding is PUR volledig veilig. Een ander nadeel van PUR is de relatief lage brandweerstand. In situaties waarbij er hoge eisen aan de brandweerstand worden gesteld zal men dus in de regel geen gespoten PUR gebruiken.

Is gespoten PUR veilig?

Er is erg veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van gespoten isolatie en uit deze onderzoeken is vast komen te staan dat PUR na uitharding volledig veilig is, zo lang er tenminste aan de veiligheidsvoorschriften is voldaan. Zo mag je bijvoorbeeld een kruipruimte die is geïsoleerd met PUR gedurende een bepaalde periode niet betreden. Kruipruimtes zijn vaak slecht geventileerd en het duurt dan enige tijd voordat alle dampen volledig verdwenen zijn. Conclusie: PUR is volledig veilig, zolang er goed verlucht wordt en er volgens de voorschriften wordt gewerkt.

Hoeveel energie kan ik met gespoten isolatie besparen?

Dat hangt ervan af of je het dak, vloer of spouwmuur laat isoleren. In het geval van dakisolatie moet je rekenen op een energiebesparing van 25-30 procent. Voor een gemiddeld gezin met vier kinderen komt dat jaarlijks neer op een besparing van €1.200 - €1.500 (verwarmde zolder tot soms wel 650 euro per jaar). Mocht je dak nog niet geïsoleerd zijn, dan kun je dit dus het beste dus zo snel mogelijk laten doen.

Prijs gespoten PUR-dakisolatie

De prijs voor het laten spuiten van dakisolatie door een vakman kost ongeveer €40 - €50 per m².

Offerte dak laten isoleren