Plat dak isoleren

Laat je een plat dak isoleren, dan kun je jaarlijks honderden euro's op de energiefactuur besparen. Een slimme investering dus die je binnen een aantal jaar hebt terugverdiend. Er zijn ruwweg drie manieren waarop een plat dak geïsoleerd kan worden.

Plat dak isolatie plaatsen: drie methodes

Koud dak: opbouw

Isoleren langs de binnenzijde (koud dak). De isolatie wordt binnenin het gebouw aangebracht. Deze methode is alleen aan te raden wanneer isoleren langs buiten niet mogelijk is of eventueel in combinatie met buitenisolatie.

Meer informatie over het koud dak

Warm dak: opbouw

Isoleren langs de buitenkant met een dichtingslaag (warm dak). Bij deze methode komt de dakdichting (roofing, EPDM of PVC) óp het isolatiemateriaal te liggen. Het isolatiemateriaal wordt gelijmd of geschroefd aan de ondergrond. Een ballastlaag is meestal niet nodig.

Meer informatie over het warm dak

Omkeerdak of omgekeerd dak: opbouw

Isoleren langs buiten met een ballastlaag (omgekeerd dak). Bij een omgekeerd plat dak ligt het isolatiemateriaal los op de dakafdichting. Een grindlaag is nodig voor de stabilisatie.

Meer informatie over het omkeerdak

Warm plat dak isoleren met kunststof isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten van PUR, PIR of EPS zijn erg geschikt voor isolatie van een warm dak. De platen zijn drukvast waardoor het dak na isolatie beloopbaar blijft. Is de bestaande dakbedekking nog in redelijke staat dan kan deze in de regel blijven liggen. Deze gaat dan dienst doen als damprem en dient ervoor om condensatie in het isolatiemateriaal te voorkomen. De isolatiepanelen komen hier bovenop te liggen. Afhankelijk van het type isolatieplaat en de ondergrond ( beton, hout, metaal ) worden de platen verlijmd of geschroefd. De isolatieplaten zijn voorzien van een speciale toplaag (aluminium of glasvlies) en zijn hierdoor makkelijk af te werken met EPDM, PVC of bitumen.

Plat dak isoleren met een ballastlaag (omgekeerd dak)

Wanneer de dakbedekking nog in goede conditie is en volledig waterdicht, dan kun je ervoor kiezen om te isoleren met isolatieplaten die los op het dak liggen en gestabiliseerd worden door een grindlaag. Isoleren volgens het omgekeerd dak principe is één van de meest eenvoudige isolatiemethodes en wordt vaak toegepast bij daken die zwaar belast worden, zoals parkeerdaken en dakterrassen. Als isolatiemateriaal gebruikt men meestal drukvaste isolatieplaten van XPS omdat deze geen vocht opnemen. Om de afvoer van het regenwater te vereenvoudigen brengt men soms een waterkerende laag aan tussen de ballast en het isolatiemateriaal.

Wel of geen grind op een plat dak?

Met de komst van allerlei moderne dakbedekkingsmaterialen zoals EPDM, PVC en moderne bitumineuze dakbedekkingen, is grind voor de bescherming van een warm dak vaak niet meer nodig. Grind is in sommige gevallen juist nadelig omdat er onkruid in kan gaan groeien. Tevens wordt de dakconstructie zwaarder belast door de kiezellaag en kunnen scherpe steentjes bij het belopen van het dak tot beschadiging van de dakbedekking leiden.

Wanneer is grind op een plat dak wél nodig?

  • Bij omgekeerde daken (het grind fungeert als ballastlaag voor de onderliggende isolatie.
  • Bij oude bitumineuze dakbedekkingen die niet goed vast liggen (grind als ballastlaag).

Hoe dik een plat dak isoleren?

Om in aanmerking te komen voor premies en subsidies zal de dakisolatie vanaf 2017 een minimale Rd waarde van 4.5 m²K/W moeten hebben. Dat houdt in de praktijk doorgaans in dat je het beste voor kunststof isolatieplaten met een zo laag mogelijke lambdawaarde kunt kiezen, bijvoorbeeld PUR of PIR platen met een lambdawaarde van 0.025 of lager. Gemiddeld kun je dan volstaan met isolatieplaten van 12cm dik. Indien het om een omgekeerd dak gaat, dan zul je dikker moeten isoleren vanwege de hogere lambdawaarde van XPS (0,029 – 0,038). Bij XPS platen moet je denken aan een isolatiedikte van 14-16 cm. Ook hier geldt: probeer gelijk zo dik mogelijk te isoleren, voor zover mogelijk natuurlijk want er komt nog een grindlaag op de isolatie te liggen en mogelijk moeten de dakopstanden dan verhoogd worden, waarmee extra kosten gemoeid zijn.

Dak laten isoleren offerte