Zoldervloer isoleren: na isoleren en nieuwe isolatie plaatsen

Isolatiedekens als zoldervloerisolatie

Door de zolder van vloerisolatie te voorzien, verklein je het te verwarmen volume van de woning en heb je veel minder energie nodig om de woning behaaglijk te verwarmen. Zo kun je op jaarbasis gemiddeld 30% energie besparen.

Zolder vloerisolatie aanbrengen op een houten vloer

Een houten zoldervloer met balken kun je het beste op de volgende manier isoleren:

  1. Begin met het plaatsen van het dampscherm. Deze moet tussen, én op de balken worden gelegd. Doe dit met de nodige aandacht (zie aandachtspunten). Gebruik je isolatiematten van minerale wol of cellulose, snijd deze dan 1 cm breder uit dan de afstand tussen de houten liggers van de vloer. Het snijden doe je met een scherp broodmes of een speciaal isolatiemes. Gebruik een rechte lat of een metalen liniaal waarlangs je goed recht kan snijden. Plak vervolgens goed af.

  2. Plaats de isolatie tussen de houten liggers. Heb je het materiaal juist uitgesneden dan zal het overal goed aansluiten. Eventuele naden en kieren kun je met restjes isolatiemateriaal opvullen. Je kan isolatiedekens plaatsen, wol laten inblazen of isolatie laten inspuiten. De methode hangt af van de dikte van de vloer en of er als dan niet een afwerking is voorzien.

  3. Als de isolatie is geplaatst kun je de vloer afwerken met houten platen (OSB of een ander soort plaatmateriaal). Ter voorkoming van geluidsoverlast tussen de zolder en de onderliggende vertrekken, laat je het beste een kleine ruimte van enkele millimeters open rondom de vloer. Deze ruimte kun je opvullen met een flexibele siliconenkit. Hiermee verminder je contactgeluiden (trillingen die bij het belopen van de vloer doorgegeven worden via de muren).


Zoldervloerisolatie tussen draagbalken

Zoldervloerisolatie op een massieve vloer

Voor het isoleren van een massieve zoldervloer (beton) kun je allerlei soorten isolatiematerialen gebruiken. Ga je de zolder niet gebruiken, dan kun je volstaan met halfstijve isolatiepanelen die je naast elkaar op de vloer legt. Is het de bedoeling dat de vloer belast gaat worden, dan kun je het beste drukvaste isolatiepanelen gebruiken en deze afwerken met houten platen. Een dampscherm heb je in de regel niet nodig omdat een massieve betonvloer geen damp doorlaat.

Zoldervloerisolatie op draagvloer

Geblazen vloerisolatie

Geblazen vloerisolatie is erg geschikt voor het isoleren van zoldervloeren. Het wordt met name veel toegepast bij verloren zolders omdat deze zolders niet belopen worden. Veel gebruikte materialen zijn wol (ook wel inblaaswol of opblaaswol genoemd) en cellulose. Beide materialen isoleren erg goed en kunnen eenvoudig tussen de balken van de vloer worden geblazen. Voordeel van geblazen isolatie: het materiaal sluit overal goed en er ontstaat een naadloos isolatiepakket zonder koudebruggen.

Inblaaswol als zoldervloerisolatie tussen draagbalken

Aandachtspunten bij zolder vloerisolatie

Bij het isoleren van een zoldervloer zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

  • Als het dak van de zolder niet is geïsoleerd, zal de temperatuur op zolder na vloerisolatie sterk dalen. Op zich is dat geen probleem maar dat betekent wel dat de eventuele spullen die je op zolder wil bewaren goed bestand moeten zijn tegen lage temperaturen. Ook leidingen van cv-ketels en boilers kunnen in de winter flink afkoelen wanneer het dak niet is geïsoleerd.

  • Bij het isoleren van een houten zoldervloer is het belangrijk dat het dampscherm overal goed aansluit (tussen de balken, bij de muren en doorvoeren). Niet alleen voorkom je hiermee vochtproblemen maar is ook de luchtdichtheid gegarandeerd. Er zijn speciale klimaatfolies verkrijgbaar die fungeren als intelligente damprem. Eventueel vocht in de vloer kan wel naar buiten verdampen maar niet andersom. Zo blijft de isolatie goed droog.

Prijs zolder vloerisolatie

De kostprijs van zoldervloerisolatie schommelt tussen €35 en €55 per vierkante meter. De prijs hangt samen met het type isolatie en de afwerking van de vloer. Indien je een zolder wilt laten isoleren die later niet belopen zal worden, zul je het goedkoopst uit zijn omdat de vloer niet met platen hoeft worden afgewerkt.

Offerte zoldervloer laten isoleren