Energiewinst berekenen: wat is de terugverdientijd

Dakisolatie is qua energiewinst een van de beste investeringen die je ooit zult doen. Op jaarbasis kun je er honderden euro's mee besparen en na een aantal jaar zal de energiewinst alleen maar toenemen. Maar hoe lang is de terugverdientijd nu eigenlijk en hoe kun je zelf de energiewinst berekenen?

Zelf energiewinst berekenen

Het exact berekenen van de energiewinst is een lastige opgave omdat er veel factoren zijn waar je rekening mee moet houden, zoals:

  • de grootte van het dakoppervlak
  • het type isolatiemateriaal
  • de dikte van de isolatie

Wil je de energiewinst exact berekenen, dan kun je het beste de online energiecalculator van de Vlaamse overheid gebruiken. Vul op deze site eenvoudig de gevraagde gegevens in, en je ontvangt een duidelijk overzicht van de terugverdientijd en de premies die je tegemoet kunt zien.

Hoeveel energie kan ik besparen?

Bij een woning met een niet geïsoleerd dak kun je ervan uitgaan dat er jaarlijks 13 liter aan stookolie per vierkante meter onnodig verloren gaat. Bij een dakoppervlak van 100m² betekent dat een verlies van maar liefst 1300 liter stookolie per jaar!

Door het dak te isoleren met minerale wol of een ander soort isolatiemateriaal kun je dit energieverlies drastisch beperken. Hoeveel energie je precies kunt besparen hangt af van het soort isolatie en hoe dik de isolatie wordt aangebracht. Gemiddeld zul je 25% tot 30% minder energie gaan verbruiken. Op jaarbasis levert dit al gauw een energiewinst op van € 1.200 tot € 1.500.

Dikker isoleren betekent een hogere energiewinst

Wanneer je het dak laat isoleren, of zelf aan de slag gaat, kies dan altijd voor een zo dik mogelijke dakisolatie. Dikkere isolatie leidt tot een substantieel hogere energiewinst, en de meerprijs per vierkante meter verdien je op termijn dun terug. Bij een schuin dak zullen er soms wat aanpassingen aan het dak nodig zijn zodat het isolatiemateriaal tussen de kepers geplaatst kan worden maar er zijn tegenwoordig ook isolatiesystemen waarbij je met minimale ingrepen een maximaal rendement kunt behalen. Hoe dik je moet isoleren hangt af van het soort isolatiemateriaal. Het isolatiebedrijf kan je hierover een advies op maat geven.

Welke factoren zijn van invloed op de energiewinst?

Bij het berekenen van de energiewinst zijn er veel factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid energie die je kunt besparen. Zo is de dikte van het isolatiemateriaal van belang maar ook het type materiaal en de isolatiewaarde ervan. Wil je gaan berekenen hoe lang de terugverdientijd bedraagt, dan moet je alle investeringskosten, subsidies, premies en belastingvoordelen in de berekening meenemen. Wil je exact weten hoeveel de Vlaamse overheid je tegemoet komt bij dakisolatie? Klik dan op onderstaande link:

Energiewinst berekenen: praktijkvoorbeeld

Stel: je hebt een woning met een dakoppervlak van 100 m² en je laat het dak isoleren met minerale wol van 16 cm dik. Bij een uurtarief van € 50 euro per vierkante meter kost je dit € 5.000. Afhankelijk van de gezinsgrootte en het type woning zul je tussen de € 1.200 en € 1.500 per jaar gaan besparen. Dat betekent dat je zonder enige premie of tegemoetkoming van de overheid de investering al binnen 3-4 jaar hebt terugverdiend. Indien je alle premies en subsidies meetelt bij het berekenen van de energiewinst, dan bedraagt de terugverdientijd zelfs maar twee tot drie jaar. Dakisolatie levert je dus zelfs al op relatief kortetermijn geld op.

Offerte dak laten isoleren