Hoe EPC verbeteren met dakisolatie?

Energie-efficiëntie is tegenwoordig een sleutelwoord bij het bouwen en renoveren van woningen. Een belangrijk aspect hiervan is het isoleren van daken, zowel hellende als platte, om warmteverlies te minimaliseren en energieverbruik te verminderen. In dit artikel bespreken we hoe dakisolatie kan bijdragen aan een verbeterde EPC-score, wat staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt, en waarom het investeren in een goed geïsoleerd dak niet alleen gunstig is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee op de lange termijn.

EPC-score en energie-efficiëntie

De EPC-score is een maatstaf die de energie-efficiëntie van een woning weergeeft. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning is. Het isoleren van daken is één van de effectiefste manieren om de EPC-score van een gebouw te verbeteren. Het draagt bij aan het verminderen van het energieverbruik, het creëren van een comfortabeler binnenklimaat en het verlagen van de energiekosten.

Je kan de EPC-score tot wel 50% verlagen dankzij de plaatsing van dakisolatie.

Isoleren van hellende daken

Hellende daken zijn kenmerkend voor veel woningen en vormen een aanzienlijk oppervlak dat geïsoleerd kan worden. Dakisolatie vermindert warmteverlies in de winter en houdt de warmte buiten in de zomer. Materialen zoals glaswol, rotswol en isolatieplaten kunnen worden gebruikt om een thermische barrière te creëren. Deze isolatiematerialen hebben uitstekende thermische eigenschappen en kunnen eenvoudig worden aangebracht tussen de dakspanten.

Een goed geïsoleerd hellend dak voorkomt niet alleen warmteverlies, maar draagt ook bij aan een gelijkmatige temperatuur in de woning. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van verwarmings- en koelsystemen verminderd, wat resulteert in lagere energiekosten en een positieve invloed heeft op de EPC-score.

Isoleren van plat dak

Platte daken vereisen specifieke aandacht als het gaat om isolatie. Omdat platte daken gevoeliger zijn voor wateraccumulatie, is het essentieel om waterdichte isolatiematerialen te gebruiken. Materialen zoals geëxtrudeerd polystyreen (XPS) en polyurethaan (PUR) zijn populaire keuzes voor platte dakisolatie vanwege hun waterafstotende eigenschappen en hoge isolatiewaarde.

Een goed geïsoleerd plat dak voorkomt niet alleen warmteverlies, maar kan ook bijdragen aan het verminderen van de energiebehoefte voor klimaatregeling. Bovendien kan het de levensduur van het dak verlengen door de blootstelling aan temperatuurschommelingen en weersinvloeden te verminderen.

Financiële voordelen van dakisolatie

Hoewel de initiële kosten van dakisolatie een zorg kunnen zijn, moeten huiseigenaren de langetermijnvoordelen in overweging nemen. Een goed geïsoleerd dak leidt tot aanzienlijke energiebesparingen, wat resulteert in lagere energierekeningen. In veel gevallen kunnen de investeringskosten binnen enkele jaren worden terugverdiend door de verlaagde energiekosten.

Bovendien kunnen overheden en energiebedrijven financiële incentives en subsidies aanbieden voor energiezuinige renovaties, waaronder dakisolatie. Deze stimulansen maken het voor huiseigenaren nog aantrekkelijker om te investeren in duurzame maatregelen en dragen bij aan een verbetering van de EPC-score.

Aanbevelingen door EPC-deskundige

Na het opmaken van een EPC-attest kan blijken dat het dak niet of niet voldoende geïsoleerd werd en niet daardoor de EPC-score van de woning te hoog blijft. Wist je dat je de EPC-score kan doen dalen met 50% door een dak of zoldervloer voldoende te laten isoleren? Niet alleen de EPC-score daalt, ook wordt de waarde van de woning verhoogd én kan zonder problemen een EPC voor verkoop opgemaakt worden.

Tot slot

Dakisolatie is een cruciale factor bij het streven naar energie-efficiënte woningen. Of het nu gaat om hellende daken of platte daken, een goede isolatie draagt bij aan een verbeterde EPC-score door het verminderen van warmteverlies en het optimaliseren van de energieprestaties van een gebouw. Naast de milieuvoordelen biedt dakisolatie ook aanzienlijke financiële voordelen op de lange termijn, waardoor het een waardevolle investering is voor huiseigenaren. Het isoleren van daken is niet alleen een stap in de richting van duurzaam wonen, maar ook een verstandige keuze voor een energiezuinige toekomst.

Offerte dak laten isoleren