Bestaand dak & zolder isoleren

Door een bestaande zolder te isoleren kun je gemiddeld 25% tot 30% energie besparen. Zeker geen overbodige investering dus want op jaarbasis betekent dit al gauw een besparing van honderden euro's op de energiefactuur. Maar hoe kun je een bestaande zolder nu het beste na-isoleren?

Waarom een bestaande zolder isoleren?

Het na-isoleren van een bestaande zolder kan je op jaarbasis een besparing opleveren van honderden euro's. In sommige gevallen kan dat oplopen tot €1.500 per jaar. Hoeveel energie je precies gaat besparen is afhankelijk van: het het type woning, de algehele staat van de woning, het soort isolatiemateriaal dat toegepast wordt en de wijze waarop je isoleert. Een ander voordeel van zolderisolatie is dat de zolder door het verbeterde binnenklimaat een stuk aangenamer wordt om in te verblijven. Je kunt deze dan tevens gaan gebruiken als extra slaapkamer of hobbyruimte. Veel extra ruimte dus, die je op allerlei manieren kunt benutten.

Voordelen van zolderisolatie:

 • Flinke energiebesparing (kan oplopen tot honderden euro's per jaar)
 • Extra ruimte beschikbaar (zolder kan vanwege het verbeterde klimaat beter benut worden)
 • Wooncomfort in huis neemt toe
 • Waarde van de woning neemt toe

Hoe een bestaande zolder na-isoleren?

Er zijn in principe drie manieren waarop je een bestaande zolder kunt na-isoleren.

 • Dak zolder isoleren

  Dit is de beste optie wanneer je een zolder met een flink volume hebt en deze als opslagruimte of woonruimte wil gaan gebruiken. Het binnenklimaat zal na isolatie sterk verbeteren.

 • Zoldervloer isoleren

  Zoldervloerisolatie is goedkoper dan dakisolatie en de beste optie wanneer je de zolder niet gebruikt. Door de zoldervloer te isoleren verklein je het te verwarmen volume en kun je flink wat energie besparen.

 • Dak én zoldervloer isoleren

  Deze manier van isoleren is het meest kostbaar en alleen interessant als je de zolder veelvuldig gaat gebruiken en maximaal wilt isoleren. Of wanneer je de zoldervloer zoveel mogelijk akoestisch wil isoleren van de onderliggende ruimtes.

Dak van een bestaande zolder isoleren

Wanneer het dak nog niet toe is aan renovatie, dan kun je een bestaande zolder het beste aan de binnenkant isoleren. Dat kan met verschillende isolatiematerialen gebeuren, bijvoorbeeld: isolatieplaten of hardschuim isolatiepanelen of met dekens van minerale wol maar je kunt ook kiezen voor inblaaswol die in het dakgebinte wordt geblazen.

Klik hier om alle soorten dakisolatiemateriaal te ontdekken, geschikt voor het isoleren van bestaande zolders.

Welk materiaal het meest geschikt is hangt af van de het type dak en de wijze waarop de isolatie afgewerkt moet worden. Bestaande zolders isoleert men vaak met dekens van minerale wol die tussen de kepers van het dak worden geklemd. De isolatie werkt men vervolgens af met gipsplaat of een anders soort plaatmateriaal, maar er zijn ook speciale isolatiepanelen in de handel die al voorzien zijn van een afwerklaag.

Hoe de dakisolatie wordt geplaatst hangt af van de soort dakconstructie:

 • spantendak ( nieuwere opbouw daken ): spanten worden op korte afstand naast elkaar geplaatst
 • gordingendak ( oudere opbouw daken ): het dak is opgebouwd uit gordingen met kepers

Vloer van een bestaande zolder isoleren

Massieve zoldervloeren ( beton / potten & balken ) worden over het algemeen geïsoleerd met kunststof isolatieplaten of met gespoten PUR. De zolder blijft dan beloopbaar en kan eventueel ook nog dienst doen als stockage.

Bij niet massieve, houten vloeren is geblazen vloerisolatie interessant. Men boort dan een aantal gaten in de bestaande vloer en blaast hier vervolgens een isolatiemateriaal in. Dat kunnen vlokken van minerale wol zijn maar er zijn ook nog andere isolatiematerialen zoals cellulosevlokken (gerecycleerd papier). Een andere mogelijkheid is om de bestaande plankenvloer te verwijderen en de ruimte eronder op te vullen met dekens van minerale wol.

Prijs zolder isoleren

Het na-isoleren van een bestaande zolder kost gemiddeld €30 tot €55 per vierkante meter. De kostprijs is afhankelijk van: het soort isolatie (dakisolatie of vloerisolatie), het type isolatiemateriaal en de dikte van de isolatie.

Offerte dak laten isoleren