Dak isoleren met minerale wol isolatie

Minerale wol als dakisolatie

Bij dakisolatie gebruikt men vaak minerale wol. Meestal glaswol, maar soms ook rotswol, en dan voornamelijk bij isolatie van hellende daken aan de binnenkant. Minerale wol isoleert goed, heeft een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en is breed toepasbaar.

Isoleren met minerale wol: soorten en uitvoeringen

Er zijn twee soorten minerale wol: glaswol en rotswol (steenwol). Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas, rotswol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente, zoals basalt. Minerale wol is in drie uitvoeringen verkrijgbaar:

  • Plaatvorm (halfstijve platen, geschikt voor isolatie van scheidingswanden en voorzetwanden)
  • Dekens / rollen (voor isolatie van hellende daken, vloeren en spouwmuren)
  • Vlokvorm (inblaaswol die in het dak, vloer of spouwmuur geblazen wordt)
Minerale wol als deken, plaat en vlokken

 

Voordelen van dakisolatie met minerale wol

Minerale wol heeft gunstige isolerende eigenschappen en kan relatief goedkoop geproduceerd worden. Maar dakisolatie met minerale wol heeft nog meer voordelen:

  • ++ Zeer gunstige prijs-kwaliteitsverhouding (goede isolatie voor een lage prijs)
  • ++ Minerale wol (voornamelijk rotswol) kan ook dienst doen als akoestische isolatie.
  • ++ Hoge brandwerendheid.
  • ++ Het materiaal blijft ook op lange duur zijn isolerende eigenschappen behouden.
  • ++ Geen uitputting van grondstoffen (minerale wol wordt gemaakt van gerecycled glas).
  • ++ Goede vochtbestendigheid.
  • ++ Relatief kleine ecologische voetafdruk (product is recycleerbaar).

Dikte minerale wol


Minerale wol soorten Lambdawaarde W/m²K. Dikte 4,5 Rd
Glaswol 0,032 - 0,040 16 - 21 cm
Rotswol 0,035 - 0,042 17 - 21 cm

Isolatiewaarde van minerale wol

De lambdawaarde (warmtegeleidingscoëfficiënt) van minerale wol bedraagt: 0,032 - 0,042 W/mK. Hoe lager de lambdawaarde, des te minder warmte doorgelaten wordt. Lager is in dit geval dus gunstiger. Van alle isolatiematerialen heeft minerale wol niet de laagste lambdawaarde. Dat is geen probleem, maar het betekent alleen dat je er dikker mee moet isoleren dan bijvoorbeeld PUR of PIR om hoge isolatiewaardes te bereiken. Daar staat tegenover dat minerale wol relatief goedkoop is en dat het eenvoudig tussen de kepers van het dak kan worden aangebracht. Qua prijs-kwaliteit en toepassingsmogelijkheden springt minerale wol er dus tussenuit en daarom kiezen veel mensen voor dakisolatie met minerale wol.

Klik hier en bereken zelf de benodigde dikte voor minerale wol.

Opbouw hellend dak met minerale wol

Minerale wol dakisolatie

Wat is het verschil tussen glaswol en rotswol?

Glaswol en rotswol (steenwol) zijn nauw verwant aan elkaar en qua thermische isolatie scoren beide materialen ruwweg hetzelfde. Het verschil zit hem voornamelijk in de vezelstructuur en de dichtheid van het isolatiemateriaal. Steenwol heeft door de korte vezelstructuur een hogere dichtheid en hogere drukbelasting dan glaswol, wat voor sommige isolatietoepassingen gunstig kan zijn. Voor isolatie van hellende daken zijn zowel glaswol als rotswol geschikt. Rotswol wordt vanwege zijn goede akoestische eigenschappen ook veel gebruikt voor geluidsisolatie van daken, vloeren en scheidingswanden.

Verschil tussen glaswol en rotswol

Minerale wol: zijn er ook nadelen?

Elk isolatiemateriaal heeft voor- en nadelen, zo ook minerale wol. Bij verwerking van glaswol zul je handschoenen moeten dragen en soms ook een stofkapje. Dit omdat de fijne vezels irriterend kunnen zijn bij aanraking en/of inademing. Verder moet je met dit materiaal vrij dik isoleren, dikker dan bij kunststof isolatie.

Rotswol tussen kepers

Minerale wol dakisolatie: hoeveel energie kun je besparen?

Hoeveel energie je precies gaat besparen na het isoleren van het dak hangt voornamelijk af van de dikte van de isolatie. Hoe dikker je isoleert met glaswol of rotswol, des te beter de isolatie. In veel gevallen is het aan te raden om een dikte van 15-20 cm aan te houden. Reken bij dakisolatie met minerale wol op een besparing van 25 tot 30 procent per jaar. Voor een huishouden met vier personen komt dat in de praktijk neer op een kostenbesparing van maar liefst €1.200 - €1.500 per jaar.

Prijs minerale wol dakisolatie

Dakisolatie met minerale wol laten plaatsen door een vakman kost ongeveer €30 tot €45 per m²

Offerte dak laten isoleren