Dak isoleren met isolatiematten en isolatiedekens

Met isolatiematten of dekens kun je energieverliezen via het dak effectief tegengaan. Gemiddeld zul je na dakisolatie 25 tot 30 procent minder energie gaan verbruiken. Een forse besparing dus die je elk jaar honderden euro's oplevert.

Lambdawaarde isolatiematten

Soorten matten en dekens Lambdawaarde W/m²K. Dikte 4,5 Rd
Glaswol 0,032 - 0,040 16 cm
Rotswol 0,035 - 0,042 17 cm
Celluloseplaten 0,038 - 0,039 17 cm
Houtwol 0,038 - 0,045 18 cm

Isolatiematten van rotswol

Isolatiematten van rotswol worden veel gebruikt voor het isoleren van daken, wanden en vloeren. Deze matten zijn vrij dicht van structuur en houden hierdoor ook effectief geluid tegen. Speciaal vanwege de thermische en geluidsabsorberende eigenschappen gebruikt men rotswol matten vaak bij het isoleren van platte daken, voorzetwanden, scheidingswanden en verdiepingsvloeren.

Voordelen van rotswol isolatiematten

 • Goede thermische én akoestische isolatie
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Rotswol matten zijn onbrandbaar
 • Rotswol wordt gemaakt van natuurlijke mineralen en is volledig recycleerbaar

Glaswol isolatiedekens

Glaswol isolatiedekens zijn erg geschikt voor het isoleren van hellende daken en zoldervloeren. Het materiaal is in diktes van 10-20cm verkrijgbaar (glaswol rollen) en kan eenvoudig met een isolatiemes op maat worden gesneden. Deze isolatiedekens zijn samendrukbaar waardoor je ze eenvoudig tussen de kepers van het dak kunt klemmen. Om een isolatiewaarde van 4.5Rd te bereiken moet je met glaswol in de regel minimaal 16cm dik isoleren. Beter is het om nog hogere waardes na te streven en een dikte van 18-20cm aan te houden.

Voordelen van glaswol isolatiedekens

 • Relatief goedkoop (goede prijs-kwaliteitverhouding)
 • Glaswol heeft ook een geluidsisolerende functie
 • Dekens van glaswol zijn onbrandbaar
 • Glaswol dekens zijn volledig recycleerbaar

Flexibele isolatiematten van cellulose

Isolatiematten van cellulose (gerecycleerd krantenpapier) kunnen zowel binnen als buiten toegepast worden. Ze zijn erg geschikt voor isolatie van plafonds, vloeren en daken. Het voordeel van cellulose ten opzichte van minerale wol of kunststof hardschuim is het vochtbufferende vermogen. Cellulose kan tijdelijk een bepaalde hoeveelheid vocht absorberen (bufferen) en deze langzaam weer afgeven wanneer de temperaturen in het dak stijgen. Uiterst geschikt dus voor damp-open constructies zonder dampscherm. Een ander voordeel van deze isolatiematten is de goede akoestische isolatie die je ermee kunt bereiken (hoge geluidsabsorptie).

Voordelen van cellulose matten

 • Goede geluidsisolatie
 • Relatief goedkoop
 • Hoge vochtbuffer (vochtregulerend)
 • Damp-open constructies zijn mogelijk (geen apart dampscherm in de woning nodig)

Isolatiematten van houtwol

Matten van houtvezel kunnen zowel binnen (tussen de kepers van het dak) als buiten (op het dakbeschot) gebruikt worden. Ze bestaan doorgaans volledig uit zaagafval uit de houtindustrie (naaldbomenhout), en passen dus goed bij ecologisch verantwoord bouwen. Houtvezel heeft een hoge warmteopslagcapaciteit wat ten goede komt aan een constante temperatuur in huis. Het is tevens een vochtregulerend materiaal waardoor damp-open constructies mogelijk zijn. Drukvaste isolatiematten van houtwol worden veel gebruikt bij isolatie van sarkingdaken.

Voordelen van houtwol isolatiematten

 • Hoge warmteopslagcapaciteit
 • Goede vochtregulering
 • Damp-open isoleren
 • Ecologisch product (volledig hernieuwbaar)

Welke soort isolatiematten kan ik het beste gebruiken?

Dat hangt geheel af van het type dak, het budget en je persoonlijke voorkeur. Prijs-technisch gezien zijn isolatiedekens van minerale wol erg interessant (hellend dak). Wil je echter een plat dak gaan isoleren, dan zijn drukvaste isolatieplaten van PIR aan te raden omdat deze een leven lang mee gaan en goed bestand zijn tegen vocht. Wil je het liefst zo ecologisch mogelijk en damp-open isoleren, dan kun je het beste kiezen voor natuurlijke dakisolatie (houtwol, cellulose, schapenwol).

Offerte dak laten isoleren