Dak isoleren met natuurlijke dakisolatie

Bij dakisolatie gebruikt men vaak minerale wol. Meestal glaswol maar soms ook rotswol, en dan voornamelijk bij isolatie van hellende daken aan de binnenkant. Minerale wol isoleert goed, heeft een gunstige prijs. Milieubewuste consumenten kiezen steeds vaker voor natuurlijke dakisolatie. En niet ten onrechte want natuurlijke isolatiematerialen presteren niet alleen goed op het gebied van thermische isolatie, ze zijn ook veilig en prettig om mee te werken.

Kunststof dakisolatie soorten Gem. Lambdawaarde W/m²K. Dikte 4,5 Rd
Cellulosevlokken ( papiervlokken ) 0,037 - 0,045
19 cm
Schapenwol 0,035 - 0,039
17 cm
Hennep 0,040 - 0,050 20 cm
Kurk 0,041 - 0,060
22 cm
Houtwol 0,038 - 0,045 18 cm
Kokosvezels 0,040 - 0,050 20 cm

Voordelen van natuurlijke dakisolatie

Hoge warmteopslagcapaciteit.

In tegenstelling tot minerale wol en kunststof isolatie, kan milieuvriendelijke dakisolatie warmte enige tijd vasthouden. Hierdoor blijft de temperatuur constanter en zal de woning in de zomer minder snel oververhit raken.

Goede vochtregulering

Ecologische isolatiematerialen kunnen over het algemeen vrij goed vocht bufferen waardoor problemen met condens in het dak minder snel zullen optreden.

Goed voor het milieu

Door gebruik van natuurlijke dakisolatie help je de Co2 uitstoot te verlagen. Het materiaal kan bij sloop of renovatie gerecycleerd worden waardoor er minder afval in het milieu terecht komt.

Veilig en prettig te verwerken

Bij het op maat maken en aanbrengen van de isolatie komen geen schadelijke stoffen vrij. Je kunt er dus veilig mee werken.

Soorten natuurlijke dakisolatie

Er zijn ruwweg vijf ecologische isolatiematerialen die in aanmerking komen voor dakisolatie: cellulose isolatie, schapenwol isolatie, houtwol isolatie, hennepisolatie en kurkisolatie.

Cellulosevlokken: goede prijs-kwaliteitsverhouding

Cellulosevlokken zijn relatief goedkoop en uitstekend geschikt voor het isoleren van hellende daken. Cellulosevlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Voor de productie is relatief weinig energie nodig waardoor de ecologische voetafdruk beperkt blijft. Qua isolatiewaarde kun je dit product vergelijken met rotswol en glaswol (0,038 W/mK).

Cellulose dakisolatie

Voordelen van cellulose: goede warmte-isolatie, goede akoestische isolatie, kan vocht bufferen.

Prijs cellulose isolatie: €30 tot €35 per m²

Schapenwol: vochtregulerend en luchtzuiverend

Schapenwol is een natuurlijk isolatiemateriaal dat uitstekend geschikt is voor het isoleren van hellende daken. Het heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor de woning in de zomer minder snel oververhit raakt. Daarnaast heeft schapenwol een vochtbufferende werking waardoor er minder snel condensatie in het dak zal optreden. Schapenwol heeft verder de bijzondere eigenschap dat het schadelijke dampen in de lucht kan absorberen.

Schapenwol dakisolatie

Voordelen van schapenwol: hoge vochtbuffer, luchtzuiverend, vochtregulerend.

Prijs natuurlijke isolatie met schapenwol: €20 - €25 per m².

Hennep: relatief goedkope natuurlijke dakisolatie

Hennepvezels, afkomstig van de hennepplant zijn uitstekend geschikt voor de productie van natuurlijke dakisolatiematerialen. Van de vezels perst men isolatieplaten die geschikt zijn voor het isoleren van vloeren, wanden en daken. Aangezien de hennepplant erg snel groeit, kan er snel geoogst worden wat ten gunste komt aan de prijs van dit natuurlijke isolatiemateriaal. Hennep is meestal niet geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden.

Hennep dakisolatie

Voordelen natuurlijke dakisolatie met hennep: goede thermische isolatie, composteerbaar, relatief goedkoop.

Prijs hennep isolatie: €15 tot €20 per m²

Houtwol: goede akoestische isolatie

Houtwol isoleert erg goed en heeft een hoge warmteopslagcapaciteit. Met houtwol kun je een dak zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde isoleren. Voor toepassingen binnen gebruik je houtwol isolatiedekens, voor toepassing buiten zijn stijve houtvezelplaten geschikt. Houtwol is een dampopen product en heeft goede akoestische (geluiddempende) eigenschappen.

Voordelen van houtwol: goede thermische isolatie, hoge warmtebuffer, akoestische isolatie.

Prijs houtwol dakisolatie: €20 - €25 per m²

Kurk: vochtbestendig en goede akoestische isolatie

Kurk is een veelzijdig isolatiemateriaal dat niet alleen thermisch gezien goed scoort maar ook akoestisch. Het is een van de duurste, natuurlijke isolatiematerialen. Kurk is zowel in plaatvorm als ik korrelvorm verkrijgbaar. Kurkisolatieplaten gebruikt met vanwege de akoestische eigenschappen meestal voor het isoleren van vloeren en (voorzet)wanden en soms ook voor het isoleren van platte daken en buitengevels. Kurkkorrels zijn erg geschikt voor het isoleren van spouwmuren.

Kurk dakisolatie

Voordelen van kurk: goede akoestische isolatie, geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden (spouwmuren, buitengevels, daken).

Prijs kurkisolatie: €35 tot €40 per m²

Offerte dak laten isoleren