Dak isoleren met isolatiepanelen van hardschuim & minerale wol

Isolatiepanelen, ook wel sandwichpanelen genoemd, bestaan uit twee platen met daartussen een isolatiemateriaal, bijvoorbeeld kunststof hardschuim of minerale wol. De panelen worden veel gebruikt voor isolatie van platte daken en hellende daken.

Isolatiepanelen van hardschuim

Isolatiepanelen gevuld met kunststof hardschuim bieden een hoge thermische isolatie en zijn erg geschikt voor het isoleren van platte daken en isoleren van hellende daken. Meestal gebruikt men PIR als isolatie vanwege de goede brandwerende eigenschappen. Het grote voordeel van dakisolatie met panelen van hardschuim, is dat er snel geïsoleerd kan worden en dat het dak dankzij de stevigheid van het materiaal gewoon beloopbaar blijft. Voordeel bij toepassing binnen is dat je er relatief dun mee kunt isoleren waardoor het ruimteverlies beperkt blijft.

Voordelen van hardschuim isolatiepanelen:

  • Hoge thermische isolatie;
  • Isolatiedikte kan beperkt blijven; (door de lage lambdawaarde van PUR en PIR)
  • Onbeperkte levensduur;
  • Stevige platen; (dak blijft beloopbaar)
  • Ongevoelig voor vocht;
  • Er kan snel mee geïsoleerd worden; (kostenbesparend)

Isolatiepanelen van minerale wol

Panelen van minerale wol worden vaak toegepast voor het isoleren van voorzetwanden, vloeren, platte daken en hellende daken. Minerale wol brandt niet, isoleert goed en is relatief goedkoop om te produceren.

Het plaatmateriaal dat gebruikt wordt voor de de productie van de panelen verschilt per toepassing. Dit varieert van een eenvoudige kunststof afwerklaag tot een harde toplaag van spaanplaat, gipskarton of een ander soort plaatmateriaal. Minerale wol heeft een hogere lambdawaarde dan PUR of PIR waardoor de isolatiepanelen wat dikker zijn. Daar staat wel tegenover dat minerale wol niet brandbaar is en tevens geluidsisolerende eigenschappen heeft.

Voordelen isolatiepanelen van minerale wol:

  • Goede thermische én akoestische isolatie;
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding;
  • Zeer goede brandwering; (minerale wol brandt niet)
  • Milieuvriendelijk product; (geen uitputting van grondstoffen, volledig recycleerbaar)

Prijs isolatiepanelen

Isolatiepanelen van hardschuim (PUR / PIR) kosten gemiddeld 10-25 euro per m². Platen van minerale wol of steenwol zijn goedkoper en kosten gemiddeld 6-10 euro per m². De prijs is afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal en het type plaatmateriaal dat gebruikt wordt.

Bespaar 25%-30% energie

Door het dak te isoleren met isolatiepanelen zul je ongeveer 25-30% minder energie verbruiken. Op jaarbasis betekent dat al gauw een besparing van honderden euro's op de energiefactuur. Een gemiddeld huishouden met vier personen kan door dakisolatie maar liefst 300-450 euro per jaar besparen. Indien het om een verwarmde zolder gaat kan de besparing zelfs oplopen tot meer dan 600 euro. Reden te meer dus om er niet mee te wachten, want elke dag dat je wacht, gaat er onnodig energie en geld via het dak verloren. Het beste regel je het nu direct zodat je gelijk kunt beginnen met besparen.

Offerte dak laten isoleren