Dak isoleren met cellulose

Cellulosevlokken worden veel gebruikt bij isolatie van daken, vloeren, wanden en zolders. De vlokken worden van gerecycleerd krantenpapier gemaakt en zijn daarmee een milieuvriendelijke alternatief voor minerale wol of kunststof dakisolatie.

Wat zijn cellulosevlokken?

Cellulosevlokken worden gemaakt van oud krantenpapier. Dit krantenpapier wordt via een speciaal procedé tot pulp vermalen en daarna vermengd met boorzouten. Deze boorzouten zijn nodig om de cellulosevezels brandwerend en schimmelwerend te maken. Nadat de pulp verder bewerkt en gedroogd is, wordt het isolatiemateriaal verpakt in zakken. Qua structuur kun je cellulosevezels vergelijken met vilt of wol. De isolatie is luchtig van structuur en houdt hierdoor goed warmte vast. Tevens heeft het goede geluidsisolerende eigenschappen.

Cellulose dakisolatie te verkrijgen in platen & panelen en in vlokken. De vlokken worden ingeblazen. Het is een ideaal voor het na-isoleren van vloer, daken en wanden. Het wordt veel gebruikt bij renovatieprojecten.

Toepassingen van cellulosevlokken

Cellulosevlokken zoldervloer

Cellulosevlokken worden veel toegepast bij houtskeletbouw en traditionele bouw. Bij houtskeletbouw worden de vlokken omwille van hun goede thermische en akoestische eigenschappen zowel in de wanden als in de plafonds verwerkt. Ook zoldervloeren (verloren zolders) en hellende daken kunnen perfect met cellulosevlokken worden geïsoleerd.

Voordelen van cellulosevlokken

 • Goede thermische én akoestische isolatie;
 • Ecologische manier van isoleren; (gerecycleerd krantenpapier)
 • Goede brandweerstand;
 • Relatief eenvoudig aan te brengen;
 • Damp-open en vochtregulerende isolatie;
 • Bestand tegen ongedierte, schimmels en vocht;
 • Naadloze isolatie; (naden en kieren worden goed opgevuld)

Dikte & lambdawaarde cellulosevlokken

De lambdawaarde van cellulose is ruwweg hetzelfde als die van rotswol, namelijk 0,038 – 0,041. Indien het voldoende dik wordt ingeblazen kun je er dus zeer goede isolatiewaardes mee bereiken.

Dikte isolatie

2,5 Rd 3,5 Rd. 4,5 Rd
10 cm 14 cm 18 cm

Cellulose isolatie: werkwijze cellulosevlokken aanbrengen in vloer / plafond

 1. De isolatiedeskundige boort, indien nodig tenminste, op strategische plekken een aantal gaten in de vloer of het plafond.
 2. De cellulose wordt met een slang via de gaten ingeblazen (of via een opening in het dak). Tijdens het inblazen neemt men regelmatig steekproeven waarbij men de dichtheid van de aangebrachte isolatie controleert. De dichtheid is belangrijk in verband met de totale isolatiewaarde.
 3. Met een warmtebeeldcamera controleert de isolatiedeskundige of het materiaal goed is verdeeld over het dak. Indien dat niet zo is zal er op bepaalde plaatsen extra isolatie ingeblazen moeten worden.
 4. Als het dak na controle in orde bevonden wordt, kunnen de werkzaamheden afgerond worden.

Indien men cellulose-isolatie plaatst in het dak, dan zal men eerst een folie nieten tegen de kepers / spanten. Vervolgens zal men een gat maken om de isolatie in te blazen.

Natuurlijke manier van isoleren

Isoleren met cellulose is een natuurlijke manier van isoleren. De papiervlokken bestaan voor 100% uit gerecycleerd krantenpapier waardoor het milieu nauwelijks wordt belast. Een ander voordeel van isolatie met krantenpapier is dat de vezels niet irriterend zijn voor de huid. Dit in tegenstelling tot minerale wol waarvan de vezels bij aanraking tot huidirritatie kunnen leiden. De boorzouten die bij de productie van cellulose worden gebruikt zijn minerale zouten en deze zijn niet schadelijk voor het milieu of de gezondheid.

Cellulose inblazen

Prijs dakisolatie met cellulosevlokken

Dakisolatie met cellulose is relatief goedkoop en een goede investering wanneer je het dak op milieuvriendelijke wijze wil isoleren. De kostprijs voor het laten isoleren van het dak met cellulosevlokken schommelt tussen €30 en €35 per m² indien je het laat plaatsen door een vakman. De prijs is afhankelijk van het type dak, de bereikbaarheid en de gewenste afwerking.

Hoeveel energie kan ik besparen met cellulose-isolatie?

Je kunt rekenen op een energiebesparing van 25 tot 30 procent. Op jaarbasis betekent dat voor een gemiddeld huishouden van vier personen een besparing op de energiefactuur van maar liefst €1.200 tot €1.500. Reden te meer dus om er niet te lang mee te wachten!

Offerte dak laten isoleren