Velux isoleren

Een veluxraam isoleren is een klus die de nodige aandacht vergt. Vooral de aansluitingen tussen het dak en de velux zijn cruciaal, maar er zijn nog meer aandachtspunten waarop je moet letten bij het isoleren van een dakvlakvenster.

Waarom een velux isoleren?

Het isoleren van een velux is belangrijk voor de totale thermische isolatie van het dak.

Daarbij spelen twee onderdelen een belangrijke rol:

  1. Het isolatiemateriaal. Dit dient om koudebruggen tussen het dakvenster en de dakconstructie te voorkomen en tevens houdt het tocht tegen.
  2. Het dampscherm. Het dampscherm beschermt het dak en de velux tegen condensatie en doet ook dienst als luchtscherm. Luchtdichtheid is cruciaal voor een goede thermische isolatie.

Hoe een velux isoleren?

Bij het isoleren van een dakvenster is het belangrijk dat all gaten en kieren zoveel mogelijk worden opgevuld. Je kunt dit doen door opvullatten te plaatsen langs het frame van het dakvenster en minerale wol te plaatsen. Ook PU-schuim kan uitkomst bieden, zeker wanneer het om moeilijk bereikbare gaten of kieren gaat. Nadat alle gaten en kieren goed zijn opgevuld met isolatiemateriaal moet je een dampscherm (klimaatfolie) plaatsen. Dit is een nauwkeurig klusje waarvoor je de tijd moet nemen. Als je hier geen fouten in maakt, zal het dakvenster na isolatie perfect luchtdicht geïsoleerd zijn.

Plaatsen van de klimaatfolie

De klimaatfolie vormt een belangrijk onderdeel van de totale isolatie. In het geval van een velux, plaats je deze als volgt.

  • Plaats de folie over het raam en snijd deze vervolgens in een H-vorm in (eerst horizontaal vanuit het midden en de verticaal aan de linker- en rechterkant van het dakraam).
  • Breng in de gleuven rondom het schrijnwerk speciale dichtingskit aan en druk hier het dampscherm in. De kit is nodig voor een goede luchtdichte afwerking.
  • Plaats nu losse stroken klimaatfolie aan over de naden met een overlap van zo'n 20 centimeter.
  • Plak alle naden nauwkeurig af met speciale isolatietape.

Isolerende kaders

Speciaal voor isolatie van dakvensters zijn er kant-en-klare isolerende kaders verkrijgbaar die voorzien zijn van isolatiemateriaal. Het zijn pasklare oplossingen waarmee koudebruggen tussen het dakvensterkozijn en de dakconstructie effectief verminderd kunnen worden. Het is aan te raden om bij plaatsing van een Velux hier gebruik van te maken omdat koudebruggen na plaatsing lastig, of zelfs helemaal niet meer zijn te corrigeren. Dit soort kaders zijn ook effectief in het weren van externe geluiden.

Luchtdicht isoleren van een velux is cruciaal

Een veelgemaakte fout, bij isolatie van een hellend dak, is dat het dampscherm niet goed luchtdicht wordt afgewerkt rondom het dakvenster. Vaak vergeet men om speciale kit te gebruiken of worden de naden niet goed afgedicht met tape. Een slechte afwerking is nadelig voor de luchtdichtheid en gaat ten koste van de energieprestatie van de woning. Besteed dus voldoende tijd aan de details, want de tijd die je nu insteekt verdien je zo weer terug in de vorm van een lagere energiefactuur.

Dak laten isoleren offerte