Dak isoleren met verstelbare opzetstukken

Met verstelbare opzetstukken van metaal kun je een hellend dak op eenvoudige wijze van isolatie voorzien.

Wat zijn verstelbare opzetstukken?

Wil je een hellend dak isoleren maar weet je niet goed hoe je een houten raamwerk voor de isolatie moet maken, gebruik dan verstelbare opzetstukken. Dit zijn metalen liggers en staanders die je eenvoudig op de gordingen van het dak kunt schroeven. Het isolatiemateriaal ( isolatiedekens & half-harde isolatiematen ) kun je netjes achter de staanders klemmen en de afwerking kan er tegenaan geschroefd worden.

Dak isoleren met verstelbare opzetstukken

Bij het isoleren van een dak met verstelbare opzetstukken ga je als volgt te werk:

 1. Check eerst of het dak al van een isolatie is voorzien. Zie je een dampscherm, met daarachter isolatie? Maak hier dan openingen in met een scherp mes. Dit om te voorkomen dat er condensatie tussen de twee isolatiematerialen gaat ontstaan.
 2. Schroef over de gehele lengte van het dak de metalen liggers vast op de gordingen (horizontale balken). De plaats van de liggers wordt bepaald door de dikte van de isolatie.
 3. Meet de verticale afstand tussen de gordingen en zaag alle staanders op maat met een ijzerzaag. Zaag ze iets korter af dan de tussenafstand, aangezien er straks nog een opzetstuk op de staanders geplaatst moet worden.
 4. Schuif het opzetstuk op de staander en plaatst de staander in de onderste ligger. Schuif het opzetstuk uit zodat de bovenzijde in de bovenste ligger geklemd kan worden.
 5. Snijd de isolatieplaten met een isolatiemes of een scherp broodmes op maat en plaats ze achter de staanders. De staanders kun je tijdelijk opzij schuiven zodat je overal goed bij kunt.
 6. Plaats het dampscherm tegen de liggers en staanders. Houd hierbij een overlap aan van 15 tot 20 centimeter. Werk van boven naar beneden en plak alle naden nauwgezet af met isolatietape.
 7. Je kunt het dak nu afwerken, bijvoorbeeld met gipsplaten die je tegen de staanders schroeft.

Aandachtspunten bij het gebruik van verstelbare opzetstukken

Het isoleren van een dak met verstelbare opzetstukken is in principe niet moeilijk maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Houd bij het bepalen van de tussenafstand tussen de staanders alvast rekening met de maat van de platen waarmee de isolatie afgewerkt gaat worden.
 • Voor het dampscherm gebruik je het best een intelligente damprem (klimaatfolie) en speciale tape. Mocht er dan onverhoopt toch vocht ontstaan, dan kan dit via de folie naar buiten verdampen.
 • Zorg dat het dampscherm overal goed luchtdicht is afgesloten. Breng bij de aansluiting van de folie op de muren acryllaatkit aan. Hierin druk je de folie vast waardoor een luchtdichte afwerking ontstaat.
 • Pas op dat je het dampscherm nergens doorboort. Gebruik eventueel speciale manchetten voor de doorvoer van elektriciteitsleidingen of andere leidingen.

Dak laten isoleren offerte